vasárnap, július 04, 2021

Túra: Liechtensteinklamm

Ma egy kis családi kirándulás volt (Réka sajnos nem jött) a St. Johann im Pongau városka melletti  szurdokvölgybe a Liechtensteinklamm -ba. Kb. 16 km autóútra van a lakásunktól. Hasonló, mint a Taxenbach melletti Kitzlochklamm. Ott 2019 szeptemberében voltam Bettivel.

A szurdokvölgyben bő két évvel ezelőtt egy nagy hegyomlás tönkretette a kiépített útvonalat, ezért azóta zárva volt. Sokáig tartott a helyreállítás, talán az idén nyitott ki újra. Négy parkoló is van a főbejárat előtt, mi sajnos a legelsőnél raktuk le az autót, így onnan még jó 15 perc gyaloglás után értük el a kasszát. Nagyon sokan voltak, legalább 30 méteres sor állt, de kb. 10 perc alatt bejutottunk. A felnőtt jegy 10€, 18 év alatt 5,5€. Két nagy étterem is van illetve sok-sok bóvli árus.

Az élmény hasonló a taxenbachi völgyhöz: egy nagyon mély és szűk szurdokban jön le a hegyről egy patak, ami mentén haladunk felfelé. Szinte végig a sziklafalhoz ragasztott mesterséges úton (ez lehet acél illetve fa kiépítésű), de sokszor a sziklafalba vájt alagutakon át. 440 lépcsőt is le kell küzdeni, egy helyen hatalmas szabadtéri csigalépcsőn kellett menni.

A szurdok végén egy legalább 30-40 méter magas vízesés van, itt kis pihenő részt is kialakítottak. Sajnos nincs körút, azaz ugyanazon az úton kell visszajönni is, azaz ebben eltér a Kitzlochklamm szurdoktól. Ott a túra végpontján egy erdei ösvényen lehet visszaereszkedni a bejárathoz. De ez belefér. Elég sokan voltak, tekintve, hogy pont vasárnap délután mentünk. Hétközben illetve május környékén biztos sokkal kevesebb látogató lett volna. Így sokszor várni kellett a lépcsőkön, mert nem egyforma sebességgel haladtak az emberek. A sok emelkedőben, no meg a nagyon párás (és most elég meleg) levegő miatt rendesen le lehet főni. Összesen 100 méteres szintkülönbség van és kb. 1,5 km hosszú az út, oda-vissza tehát 3 km.

Pár kép:










Bettike:


A túra végi nagy vízesés:


A bátrak:

A vízesés egy kis videón:

Holnap hétfő.

Nincsenek megjegyzések: