péntek, június 25, 2021

Túra: Gräfinsitz (egyedül)

Tegnap egy kis gyalogtúra következett. Ismerős célponttal, főleg erőnléti céllal. Délután Betti felvitt az Annencafé mögötti kis parkolóba (szinte mindenki onnan indul). Valami hihetetlen időt futva 32 perc alatt felértem a Grafinsitz 1460 méter magasan kilátópontjához 440 métert emelkedve. Nem is értem hogyan, máskor egyedül 45 perc kellett neki, ha pedig családtaggal mentem, akkor kb. egy óra. Mondjuk kapkodtam is a levegőt, de hát mikor nem :-). Közben jó párszor szemerkélt az eső is, de amikor felértem, már ismét sütött a nap.

Fent ücsörögtem, távcsöveztem jó fél órát, majd leereszkedtem egészen a lakásig. Felfelé haladva pár túrázóval találkoztam is, ők már lefelé jöttek. Említést érdemel, hogy az egyik igen meredek hegyi szakaszon friss lószar volt. Egyszerűen el nem tudom képzelni, hogyan tudtak ilyen terepen lovat vezetni, netán lovagolni. Sok kő ki is volt mozdítva, látszottak a patanyomok. Pár helyen megcsúszás is volt, mert az út a hegyoldalban emelkedik, egyik oldalán végig meredek letörés van. Szerintem elég veszélyes lehetett a lóra nézve.

Egy kis áttekintés (találtam egy nagyon jó applikációt a telefonra). A zöld jelzi a parkolót, ahonnan indultam, a piros pedig a túra végét: 


Erdő előttem (itt pont szemerkélt az eső):


Erdő mögöttem:

A kedvenc kis pihenőhely az első komolyabb emelkedő után:

Az utat rövidítő erdei ösvény jobb oldalán (felfelé haladva) végig nagyon meredek letörések, sőt szakadékos részek vannak. Egy rossz lépés és viszlát. Itt is pont szemerkélt az eső. Sőt inkább esett, mert jöttek-mentek a felhők:

A kilátás a Gräfinsitzről (panorámakép):

A falu fölötti vízesés még mindig nagyon bővízű, a 2000+ méter magas hegyekben most van az intenzív olvadás:


Jó kis túra volt!

Nincsenek megjegyzések: