csütörtök, november 20, 2008

Kettlebell-19


Ma ismét a Corpusban. Érkezésünkkor Gabi a kosaras lánnyal valamiféle furcsa tornamutatványt gyakorolt, amely során hanyattfekvésből a golyót végig fej fölött tartva kellett felállni. Érdekes volt látni. Ekkor még nem tudtuk, hogy ránk is ez a sors vár...

Bemelegítés és a kezdeti swingek után (most csak 3x20 volt) frissen - nem leharcolt fizikai állapotban - bizony mi is törököt fogtunk, de nem eresztett... Először csak vizesflakonnal középen átfogva, majd a flakont a talpánál egyensúlyozva - ez nekem is és Bettinek is sikerült többször is - végül @16-tal. (Ment volna nagyobbal is, de valamiért a jobb combfeszítőm a térdnél fájdalmasan reagált minden feszítős mozdulatra: lehet a hétvégén kúrálni. Később rájöttem, hogy a pörgetős guggolás okozta!)
A menete - azért írom le, hogy holnapra nehogy elfelejtsem :)

  • oldalfekvés, pisztolyfogás a fülön;
  • hanyattfekvésbe fordulás, golyót magunkra emeljük, a térdek behajlítva;
  • golyó felnyomása, egyik kéz segít, a másik rendesen fog;
  • a tartó karral ellentétes lábat és kart kinyújtani a testtel kb. 45°-ban a földön;
  • a kinyújtott kart behajlítva felkönyökölünk rá;
  • a könyöklésből a kart kiegyenesítjük;
  • csípő megemelése, a testsúly kinyújtott karon és a behajlított lábon van;
  • a kinyújott lábat úgy fordítjuk, hogy a térd a tenyér mellé kerüljön - felsőtest is kissé fordul közben;
  • az eddigi dőlésből a felsőtestet egyenesbe hozzuk, azaz, most már nem támaszkodunk;
  • a tenyér mellé érkezett lábszárat hátrafelé mozdítjuk, hogy kb. a kitörés alsó helyzetébe érjünk - lábfejek párhuzamosak;
  • felállunk a súllyal - kitörésből felállás mozdulat. Kész!

    Így leírva elég macerásnak hat, de kivitelezve nem olyan bonyolult. Visszafelé ugyanez, a véghelyzet az oldalra fekvés, a golyó a földön.
    A törökök közt pihenésképpen pörgetős guggolások, viking push press dupla @16-tal majd golyóletétel nélkül fej feletti séta, majd megint viking. (Ezek többször is)
    Csak azért, hogy nehogy elaludjunk a fekvésnél...

    A törökkel el is ment az idő - elég összetett és szokatlan mozgássor -, úgyhogy a végén most nem volt edzés, hanem egy új ballisztikus gyakorlat: tapsolós nyolcas.
    Ez a térd körüli nyolcas forgatások egy kicsit lendületesebb verziója, amikor is a golyót egy bicepszmozdulattal a test elé felrántjuk, ott a másik tenyérbe belecsapjuk, majd folytatjuk tovább a nyolcast. Látványos és azért elég nehéz gyakorlat. Ebből 20-akat végeztünk.

    Ma ért véget a második hónap a kezdő tanfolyamból, úgyhogy jövő hétre szabadságot kértünk, mert a Nagy Karácsonyi Bevásárlás-t + Óvodai Ajándék-készítést kell lerendezni. Természetesen ezeket az új elemeket Betti és én is beépítjük a saját golyós edzéseinkbe. (Remélem nagyon nem romlik el a technika egy hét alatt, de majd Gabi javít...)

    Betti a dupla clean-eket is gyakorolta ma, ezért az autóban már azt pedzegette, hogy milyen jó lenne még egy @8 számára, mert akkor tudná ezeket is gyakorolni. Vagy esetleg két @12? Ezek a golyók tényleg ivartalnul tudnak szaporodni, ha hagyja az ember...
  • Nincsenek megjegyzések: