vasárnap, november 16, 2008

Power-B az uszodában


Ma az uszodai teremben edzettem, mert így lehetőségem volt edzés után 10-15 percet a forró vízben punnyadni, majd masszíroztatni egyet.
(A szaunázókra csak irigy pillantásokat vetettem, visszagondolva a régmúltra, amikor rendszeresen szaunáztuk hétvégenként Bettivel. Valahogy ezt vissza kellene hozni...)

Az uszodai konditerem más világ, mint a Jaga: néma csönd (még rádió sincs), kezdetben senki, majd jó néhány mezítláb esetleg mezítlábra húzott papucsban edzést szimuláló fiatal. Mindenki félmeztelen, alul rövid gatya, esetleg fürdőnaci. Mindenből akkora súllyal dolgoznak, hogy csak 3-4-5 szabálytalan és sérülésveszélyes ismétlésre telik - azt is segítséggel - miközben megy a duma ezerrel (a négyzeten).
Szerencsére ekkorra már végeztem, mert amit addig láttam edzés címszó alatt, hát nem tudtam, hogy sírjak-e vagy nevessek. Szinte bántotta a szemem - 15 év testépítés és egy középfokú edzői elvégése után - maga az egész hozzáállás. Az internet, a rengeteg hozzáférhető infó birtokában így edzeni... De sebaj, máskor kicsit hamarabb kell menni, hogy teljesen elkerüljem őket.
Kicsit hosszú lett ez a bevezető, de legalább magamnak visszamondtam a saját blogomban!

  1. Bemelegítés: Orosz nyújtásos
  2. Nyomás ferde padon: 3x6x100kg, 2x3x110kg, 12x80kg
  3. Húzódzkodás: 20, 12x15kg, 3x(6+2)x25kg, 2x(2+2)x40kg, 12
  4. Döntött törzsű evezés rúddal: 10x110kg, 3x6x130kg, 10x110kg
  5. Nyújtás: Volt egy sorozat tárogatás is 10kg-mal

A ferde pados nyomás és a húzódzkodás szuperszettben volt. Jó lenne már egyszer egy natúr egyenes rúdon húzódzkodni, mert mindenütt mindféle karok, kütyük... Közben átvillant rajtam, hogy lassan át kellene térni a teljesen merev, RKC-s húzódzkodásra. Már elkezdtem bizonygatni magamnak annak a mozgássornak az előnyeit.

Az evezés egyenes rúddal volt most, mert kíváncsi voltam a fogásom erősödésére. Régen - emlékeim szerint - max. 100kg-ot bírtam gurtni nélkül, most azért ment a 130kg is. Igaz csak 6-szor, mert nem bírtam tartani. Sebaj, majd lesz jobb. Bár annyira ezt az egyenes rudas evezést nem fogom erőltetni, mert mivel felső fogással fogom, a mozdulat során a rúd állandóan ki akar gurulni felém. (A gurtnis időszakban ilyet nyilván nem tapasztalhattam) Mindenesetre időről-időre bevetem ezt a verziót is. Jobbnak tartom a franciarúddal való evezést, mert ott a bicepszet is be tudom kapcsolni a munkába: Nem izolálunk! jelmondattal.
Edzés végén egy kis nyújtás, majd irány a forró vízben való tespedés. Hiába, ez az uszoda vitathatatlan előnye. Közben sajnálkozva néztem a végeláthatatlan köreiket úszó emberkéket: 10 perc Metcon vagy egy Vo2Max-os gyakorlatsor és ugyanott tartok. Nem az úszás ellen vagyok, sőt 20-25 hossz kimondottan jót tesz, de amikor valaki csak heti 80-100 hosszal akar fitt maradni, hát szerintem van jobb alternatíva.
Egy negyedóra múlva jött a masszázs: Itt nem egy ellazulásos relaxálós akármit kell érteni, hanem egy kemény, minden izomcsomóra, apró trigger pontra való koncentrált figyelmet, amely után a masszőr bizony úszott a levében. Nagyon jó kezű és alapos szakember, Bettit is szokta "kezelni".
Kellemes volt, szeretném valahogy beiktatni ezt az uszodai edzést, csak nemigen fog sikerülni. (Túl sok idő + messze van)
4-5 évvel ezelőtt így nézett ki a vasárnap délutánom az uszodában:

    Testépítő edzés (1,5 óra)
    Úszás (15 hossz)
    Melegvíz (10-15 perc)
    Masszázs (0,5 óra)
    Szauna (1,5 óra - 4 kör nagy pihenőkkel)
    Zuhany (10 perc - eredeti forró gyógyvíz folyik a zuhanyzóból)

Egy ilyen délután után este mint a fa dőltem be az ágyba... Régi szép idők!

Nincsenek megjegyzések: