hétfő, február 16, 2009

Kettlebell-27


A mai golyós óra számomra a lapockáról szólt. (Betti meg piszkosul el lett fárasztva, alig bírt utána feljönni a lépcsőn... Ennek örülök: nagy elszántsággal végzi a Gabi által mondottakat)

Kezdtük a török felállással, amit régebben már néztünk, de mivel a jobb combfeszítőm sérült volt, nem nagyon erőltettük. Mostanra szépen rendbe jött, ezért két-két felállás mindkét oldalra a @16-tal, a technikát ismétlendő.

A török elején azonnal látszik, hogy a törzsizmaim ebben a pozícióban mennyire elhanyagoltak és gyengék, ezért a török elejét be kell vennem a haskörökbe. Súllyal, vagy anélkül, de mindenképp végeznem kell! Egészen a csípőemelésig lehet vinni.

A lapocka helyén tartására vállból indított forgatást gyakoroltuk, először simán hanyatt fekvésben, amikor az egyik kéz oldalra stabilizál, a másikban a golyó.

Ennek a nehezített verziója, amikor innen átfodulva az egyik lábbal, a csípő mindkét oldalát a földhöz közelítve, a golyót tartó kar még mindig függőleges. Ekkor kell forgatni a vállat, természetesen mindkét lapocka szigorúan leszorítva. Sőt, ebben a helyzetben a hátizomra le lehet engedni a súlyt, és innen nyomni. Na, ez érdekes volt, ballal még ment is @12-vel 4-5, míg jobbal alig három, az se az igazi. Ekkor teljesen hátból kell nyomni, ügyelve a lapockára és a felkar függőleges helyzetére.

A forgatást természetesen fej feletti séta során is lehet végezni, egy illetve két golyós tartásban. Természetesen a forgatáshoz meg kell állni. Ez volt farmer @24 + fej felett @16 illetve fej felett két @16-tal. Ez utóbbinál már nem is tudtam befejezni a kört, a vége előtt leraktam. Nesze neked hoszútávú állóképesség...

Az óra végén a kitörés, szintén lapocka munkával: a fej körüli körzés helyzetében a golyót hátul megtartva lehet végezni a kitörést. Ezt is fel fogom venni a repertoárba, annál is inkább, mert kell most már valami új gyakorlat a combokra. Ez a terület meg amúgy is nagyon elhanyagolt nálam. Amilyen sokat lábaztam még egy éve - a sérülés előtt - annyira nem csinálom ma.

Jó kis óra volt, különösen hanyatt fekvésból átfodulok félig és nyomok, na az határozottan jól esett a felső hátamnak. Most este szabályos izomlázam van mindkét oldali érintett területen.

Szerdán megismerkedünk az SMR alapjaival, Gabi szerint az önkínzás egy új eszközével...

Nincsenek megjegyzések: