hétfő, június 30, 2014

Mikóháza

Amíg a festő dolgozott, a lakásból ki voltunk tiltva. Így nagy dirrel-dúrral pár napot Mikóházán töltöttünk. Ez bizony szép kis falu. Tényleg. Sétáink során lépten-nyomon sikeres pályázatokat bemutató táblákra lettünk figyelmesek, ezekből egy párat össze is gyűjtöttem. De még lehet belőlük, mert láttunk még messziről is kis faluba nem illő fejlesztéseket.


Itt valaki(k) nagyon közel vannak a tűzhöz. Végül is ez a látogatónak csak öröm, hogy ilyen rendezett kis falut lát. Csak ebből nagyon sok felesleges, a megvalósulás után azonnal el is felejtett beruházás.
Néhány kirívó példa: a cirka 450 millióból felújított pincesor a Pálinkaházzal olyan kihalt, mint télen a szoboszlói strand. Egy helyi nénike szerint azokat a pincéket már egyáltalán nem is használja senki. A Pálinkaház ablakán betekintve nem múzeumi belsőt lát az ember gyereke :-) pedig annak készült.
Vagy a Braille írással kiírt polgármesteri hivatal alaprajza. Roppant nélkülözhetetlen dolog. Egy vak ember biztos a ház külső falát fogja tapogatni, hogy megtudja, pontosan melyik hivatali helyiségbe is kell bemennie. Miután a totál üres parkolóba beállt a mozgássérülteknek fenntartott parkolóhelyre. Életszerű, egy valós élethelyzet frappáns megoldása.
Amúgy van egy műfüves, lelátós, lámpákkal megvilágított kisméretű focipálya is. Szépen körbekerítve. A szabadtéri színpad(!) mellett. Egy cirka 600(!) fős faluban. De még lehetne sorolni. Egyszerűen nem hittem a szememnek. Felcsút 2. Miközben itt a környékünkön kapásból tudnék sorolni 4-5 iszonyatosan elmaradott kis falut. De hát ők biztos nem tudnak sikeres pályázatokat írni, mert hát azért írni elég sokan tudnak, de nyerni is...
De mindegy, kicsi vagyok én ehhez, hogy a nagyok dolgába belelássak. Meg amúgy is, csak az korrupció, amiből kihagynak. (Hofi)

A lényeg, hogy ebben a helyes kis faluban volt a szállásunk. Szerintem az egész faluban mi voltunk az egyedüli turisták. Az egyetlen hely, ahol láttam embereket, az a kis bolt + kocsma + trafik volt, ami persze egyetlen 16-20 m2-es kis helyiség (a trafik egy függönnyel elválasztott kb. 1 m2-es rész). És az emberek ittak. Délelőtt. Sokan.

A bobozás (A Zemplén-bob magasan a leggyorsabb, leghosszabb az összes hazai bob közül), a sárospataki Rákóczi vár, a füzéri vár, a pálházai kisvasút, a fekete-hegyi túra stb. mellett azért szakítottam időt két kis rövid edzésre is, ugyanis velem volt egy @32-es és egy @8-as golyó. (Ez utóbbit Betti miatt hoztuk, de persze egyszer sem használta)

I. mozgolódás:
  1. BUP@32-létra 3x(1-2-3)
  2. Húzódzkodás létra 3x(2-4-6)
  3. Snatch@32 100 ismétlés 4:30 alatt
  4. Térdemelés függeszkedve 5x5
II. mozgolódás:
  1. BUP@32-létra 2x(1-2-3-4-5)@32
  2. Húzódzkodás(+@8) létra 3x(2-4-6)
  3. Snatch@32 20-20, 20-20, 20-20, 20-20 bő 1 perc pihikkel a sorozatok közt
  4. Térdemelés függeszkedve 5x5
Ennyi. Nem sok, de azért éreztem, hogy ennyi pont elég is volt.

A Tiszán kompon keltünk át. A Sanyi-gyerek család:

A mikófalvi pincesor, az értelmetlen pályázatok mintapéldánya:

Föl, föl, te golyója Sanyinak...

A füzéri vár kőlépcsője. Nem semmi helyen épült ez a vár.

Kicsi lány, kicsi ágyú

Most két-három nap takarítás vár ránk. Hurrá. És még egyszer Hurrá, mert azért jó már az itthoni ágyban aludni.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Attól, hogy te egy szerencsétlen ember vagy nem kell egy falu életébe beleszólni! A trafik úgy jó ahogy van, minek nagyobb, ha ez is tökéletesen megfelel a falu sőt még jó pár falu lakosságának is. A kocsmával sincs semmi gond, hangulatos kis hely.. Az. hogy te városi paraszt lévén nem tudsz értékelni semmit, mert ott mindenki kinyalja a segged ezzel már nem lehet mit csinálni..
(egy környékbeli ismeretlen)

Névtelen írta...

Hali!

Pont hogy értékeltem, hogy milyen szép kis falu. Csak szemet szúrt néhány furcsa dolog. Ennyi. Amúgy jöhetsz segget nyalni :-)