csütörtök, december 11, 2008

Kettlebell-23


Ma ismét a Corpusban, de most atlétában... He-he!

A bemelegítés után (sajnos a jobb térdem még most sem úgy műxik, mint kellene) ma a medve járás volt az újdonság. Ez nem más, mint a renegát evezés alaphelyzetéből a golyókat váltott kézzel megemelve, az előrehelyezzük, majd a testet és lábakat utánahúzzuk, felvéve ezzel ismét a kiindulóhelyzetet. Később már a mozgás folyamatos, azaz az egyik golyót előretéve és a testet ráhúzva, már tesszük is a másikat előre. A lábizmokat feszítve kell tartani, de csak "élettelenül lógnak", azaz nem segítenek tevőlegesen az előrehaladásban. Természetesen a csípő előrebillentve, a hasizmokkal behúzva.

Ebből volt 8-10 lépéses medve majd azonnal 8-10 renegát evezés fekvőtámasszal, mindezt háromszor ismételve.
Itt viking következett, de a jobb combom a térdnél nagyon nem szereti még az ilyen jellegű erőkifejtést, úgyhogy ezt el is hagytuk ma.
Helyette a körök után 10-10 snatch először @16, majd @24-gyel.

Innentől kezdve az egyes erőgyakorlatok körei között mindig 20 tapsolós nyolcas volt @24-gyel.

Nyomások következtek:
Két @16-tal 5-5 váltott karú MP alulról indítva, majd fej felett tartva egy kis séta, végül fej felettről indulva ismét 5-5 MP.
Ismét az előző kör, de most fűrészeléses nyomással.
Ez nagyon kemény tud lenni, különösen a végén, amikor a fej feletti tartás után kell ismét nyomkodni. Teljesen le tudja nullázni a nyomásokat, a végén már nem is ment ki a @16. Pedig az nem nagy súly...

Vaskereszt két @8-cal, de gumiszalaggal, egyre közelebb fogva. Itt próbáltam a tökéletes végrahajtásra törekedni, amiben a szalag sokat segít. Körönként 3 ismétlés volt, összesen 3 körben.

Vaskereszt két @16-tal, de itt csak 1-1 ismétlés volt. Ez már maximális erőfeszítést igényelt.

Padlóról nyomás következett (ezt Betti kérte, nagyon tetszik neki), (5-5)x@24 illetve jobbal 3x(@24+@12 összefogva). Ez ballal nem ment ki, ezért ott 5-öt ismételtem @24-gyel.

Óra végi edzésként medve swinggel:
5x(10 lépés medve + 10 kétgolyós swing @16-tal), a körök között minimális pihenő. Na, ez leszívta a maradék erőmet is.

Ez az óra minta lesz számomra, ha erőállóképességi és erőfejlesztő golyózás a cél. Nagyon jó kombinációk voltak benne, el is fáradtam piszkosul. Egész délután olyan érzésem volt, mint egy túlhasznált mosogatórongy. De Betti is kitett magáért.

Távlati célként most is felmerült bennünk egy @16 beszerzése illetve egy gumiszalag is jól jönne. Ez utóbbit meg is vesszük hamarosan. Persze, majd idővel jó lenne a magyar nyelvű kettlebell DVD is, de egyelőre itt van nekünk Gabi.

Egyébként a golyós órákat valszeg most jó ideig félbehagyjuk, egyéni gyakorlás van soron.
Elég sok alapgyakorlatot tudunk már, ezekből jó edzéseket lehet összerakni. Betti is jól el tud boldogulni az eddigi ismereteivel. Január második felében találkozunk ismét Gabival.

Nincsenek megjegyzések: