vasárnap, június 10, 2012

Hamis illúziók


Ez egy edzésnapló, ahol magamnak írom az edzéseimet, hogy öreg koromban legyen mit olvasgatni, miután az egész golyóparkot leadtam a MÉH-be. Sosem akartam nagy igazságokat golyózásügyben kinyilvánítani, hiszen jómagam is csak egy hobbi golyós vagyok, meg különben is, mindenki úgy teszi magát tönkre, ahogy akarja. De most kivételt teszek:

Pavel duplagolyós erőnövelő programját alkalmazva sajnos sokan fogják magukat kinyírni a sietséggel, a türelmetlenséggel és az erőszintjükhoz hihetetlenül rosszul megválasztott golyókkal. Az eredmények felelőtlen hajkurászása, a mindenáron @32-es golyópárhoz ragaszkodás megfelelő edzettség és erőszint nélkül egyenes út a sérülésekhez. Ha Pavel @36-t, netán @40-et írt volna, akkor azzal kezdenének. Úgy, hogy előtte ilyen nagy golyópárt maximum farmerhez vettek kézbe. Vagy még ahhoz sem.

Mindenkinek tisztában kellene lennie a saját testével. Ha 2-3 havonta (hetente) rendszeresen fáj ez a váll, az a váll, a hát, a csípő, stb., akkor az egy komolyabb terhelés hatására néhány héten belül azonnal le fog sérülni. Mert hajlamos rá, mert gyenge, mert rossz a technika, vagy mert már régóta hordoz egy soha meg nem gyógyult sérülést. Pam-pam-pam. Legalább ennek gátnak kellene lennie, saját magát mindenkinek ismernie kellene. Kellene.

De egy bármilyen hárombetűs és több-kevesebb napos tanfolyam elvégzése (tartsák azt bármilyen profik, bármilyen magas szintű használható és valós tudásanyaggal) és az olvasni tudás hamis illúziót kelt. Ettől nem lesz senki automatikusan mindenekfelett álló tudással rendelkező, nem ad alázatot és türelmet a golyók és saját testünk iránt és főleg NEM TESZ SENKIT ERŐSEBBÉ. Ezt sokan elfelejtik.

A ténylegesen elvégzett edzésmunka hiánya, az állandóan gyakorlásnak nevezett tingi-langi golyólóbálás időtöltésnek jó, de nem tesz erősebbé: test gyenge és sérülékeny marad. A valós edzésmunkát semmilyen hárombetűs rövidítés nem helyettesíti. A golyókat háttal, vállal, csípővel, combokkal nyomjuk és nem betűszavakkal.
Az edzés hiányát, a sok-sok gyakorlásnak nevezett semmit aztán egy dupla @32 (vagy @28, @24, kinek milyen tévképzetei vannak) kegyetlenül kihasznál. Akár egy életre. Persze a duplagolyók esetén is meg lehet maradni a gyakorlás szintjén. De ahhoz először edzéssel el kell jutni arra a szintre!

Ennyi. Nem osztom tovább az észt, nincs is semmilyen hárombetűs végzettségem, nem is értek hozzá és főleg nem is szeretnék senkit megbántani, kioktatni nálam okosabb és hozzáértő embereket. Felnőtt emberek vagyunk, mindenkinek van józan esze, amíg egyszer a fejére nem esik a golyó. De akkor már késő.

12 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Sanyi!

Szívemből szóltál.
Sajnos a bejegyzésedben felvázolt utat én is végigjártam - a legszomorúbb hogy egy első generációs, sok 3 betűs végzettséggel rendelkező RKC "felügyelete" mellett -, a minél nagyobb súlyok erőltetése mellett jöttek a mindenféle fájdalmak (teniszkönyök, lumbális derékfájdalom, térdprobélmák...stb.), amik idővel megölték a sportélményt, és kb 1 éves KB múlt után abbahagytam az egészet (mindezt sok-sok privát, "személyre szabott" KB edzés után)
Olvastam én is Pavel könyveit, illetve a témában érintett magyarországi úttörő véleményvezér(ek) blogjait és azt hittem megtaláltam a bölcsek kövét.

Mai fejjel tudom, hogy mennyire hamis volt ez az ösvény és - ahogy Te is írtad - valójában a saját magunk ismerete és az elvégzett munka számít az edzéscélok meghatározása során (illetve rengeteg egyéb dolog, amik az útóbbi kezdtek csak divatosak lenni a fent említett véleményvezérek blogjain, pl.: alapos bemelegítgés, idegi kondicionálás...stb.. Korábban a KB edzéseim során ezeknek se híre, se hamva nem volt, de ez egy más téma, messzebbe mutat és nem is akarom itt és most boncolgatni.).

Ugyanakkor nem akarom bántani a módszert, mert kellő tapasztalat és hozzáállás mellett csodákra képes (lásd saját példád), de sajnos azokról nem szólnak a hírek akik komoly sérüléseket és negatív élményket szereznek vele. És minat sajnos az én példám is bizonyítja, az sem segít feltétlenül ha az ember "szakember" felügyelete mellett kezdi el a munkát, hiszen ezen "szakemberek" egy része valóban egy hétvége alatt kapja meg a képesítését (jó sok pénzért).

Maradok lelkes olvasód,

Üdvözlettel:

T. Péter

Egy RKC írta...

Az RKC képesítés megfelelő alapot ad arra, hogy biztonságosan végezzük a gyakorlatokat és azokat magas szinten adjuk tovább. Az FMS pedig megteremti annak a lehetőségét, hogy biztosan el tudjuk dönteni, hogy kinek mi a jó.

Te, aki magad is bevallod, hogy nem végeztél ilyen "hárombetűseket", sőt szakember felügyelete nélkül otthon "golyózol" és írsz le a naplódba mindenféle valós(?) edzéseket, milyen alapon kritizálod az RKC-k munkáját?
A gyakorlással tovább lehet jutni, mint ezekkel az általad kitalált edzésekkel. Szerintem már az első napon kihullanál az RKC képesítésen!
Szállj magadba és menj el a legközelebbi RKC-hoz egy csoportos edzésre, asszem a felét se bírnád végig!

Névtelen írta...

Tisztelt "Egy RKC"!

Nem akarok fogadatlan prókátor lenni, de fröccsögés helyett inkább nézd meg Sanyi eredményeit, elérhető videóit és az alaposságot amivel az edzésnaplóit vezeti (habár szerinted ugye ez a napló csak fikció...). Én azt mondom bárcsak több ember "golyózna" ilyen szinten otthon, felügyelet nélkül! Méghogy kihullna egy képzésen és nem bírna egy RKC KB edzés felét ? Ez volt a nap vicce! Pár RKC jöhetne inkább hozzá továbbképzésre! Ha valóban RKC-nak tekinted magad, akkor inkább Te szállj magadba a hsz-d miatt, ezt kezdheted mondjuk a RKC 10 parancsolat újraolvasásával, az ott olvasotokon gondolkodj el inkább!

Névtelen írta...

Azért arra kiváncsi lennèk, hogy hány RKC bírná végigcsinálnia a bloggoló bármelyik edzését...
Kicsit több tiszteletet!

Sanyi, az óvatos gyerek írta...

Tisztelt Péter!

Sajnálom, hogy rossz tapasztalatokat szereztél a golyózás terén, bizony nekem is vannak hasonló tapasztalataim, bár (szerencsére) nem közvetlenül engem érintettek (Gabi azért ott van ám a szeren), csak személyesen láttam érdekes gyakorlat végrehajtásokat és a saját körzeti orvosom újságolta, hogy az elmúlt időszakban jó néhány kettlebellesnek adott ortopédiai és reumatológia beutalót. Bizony, egy-egy papír senkit sem tesz szakemberré. De bízom benne, hogy a döntő többség komolyan és hozzáértéssel végzi munkáját.

A bejegyzésben inkább csak figyelmeztetni akartam, hogy vigyázzunk a duplagolyós melóval, vegyük komolyan a saját edzéseinket és tartsuk be a fokozatosság elvét. Az edzéseket semmilyen hárombetűs papír nem pótolja, attól nem lesz senki se egy csapásra a duplagolyók mestere.

Sanyi, az alapos gyerek írta...

Tisztelt „egy RKC”!

Örülök, hogy olvasgatod így névtelenül a blogomat, a hozzászólásod alapján mintha egy kis hitetlenkedést éreznék.
Jól látod, bizony sok energiámba kerül kitalálni évek óta, szinte napi rendszerességgel az edzéseimet, a sorozatokat, a pihenőket, a súlyokat egymáshoz igazítani, hogy kábé hihető legyen. De hát, kinek mi a hobbija :-)
Még vettem golyókat is, a festést csiszoltam/levertem, látod félmunkát nem végzek.

Egyébként egy személyes találkozó esetén egy szimpla kézfogás meg fog győzni arról, hogy csak egy cseh vitéz vagy...

A többi hozzászólónak pedig köszönöm a támogató és a dicsérő szavakat, úgy látszik Őket már sikerült teljesen félrevezetnem! :-)

Névtelen írta...

Régóta olvasom Sanyi edzéseit, mert úgy gondolom, hogy kevesen vezetik ennyire precízen a napi mozgásokat. Egyszer találkoztunk is, ugyanis én is Gabinál kezdtem pályafutásomat, amikor eldöntöttem, hogy jelentkezek a "hárombetűsre" (2009 februárjában volt, és nem is értettem Sanyi mire írta, hogy nem szívesen találkozna velünk egy sötét sikátorba, mert nem tartom magam egy elrettentő alaknak, de már itt szimpatikus lett). Sanyi szerintem az országban az egyik legjobban hozzáértőtől tanult, és ha megnézzük, hogyan csinálja a gyakorlatokat, abban nem lehet kivetnivalót találni. de rátérnék az írására, amiben sok igazság van. Az RKC alatti 3 nap sok mindenre megtanít, de rengeteg tapasztalatot kell szerezni, hogy az ember jól tanítsa meg azt, amit akar, hogy lássa a hibákat. Jómagam lassan 3 éve oktatok, és szerencsére senki nem sérült meg még nálam tudtommal, és úgy gondolom, hogy az a fokozatosságnak, és az alapok elsajátításának köszönhető. A gyors sikernek mindig ára van.A programot én magam is csináltam, most végeztem 3 hónappal. Hasznos, és használható. Kicsit magamra is ismertem, mert ragaszkodtam a dupla 32-höz, viszont a többi napokat már nem úgy csináltam, mert személy szerint a 2*32-t én biztonságosabbnak éreztem, mint a 32-16 vagy 32-24 párosítást. A felszakítást meg sem próbáltam. a clean and jerk-öt is "csak"2*24-gyel. Szóval, én is úgy gondolom, hogy a program jó, de tudni kell személyre szabni, és mindenkinek tisztában kell lennie a korlátaival. Mi 4-en kezdtük, és mindenki túlélte, de mindenki a maga határaihoz mérten választotta a nehéz napokhoz a golyót.

Nagy Laci írta...

:-)))

Névtelen írta...

Kedves Sanyi!

Annyit tennék hozzá, hogy szvsz a legtöbb "mezei" felhasználónak még az egygolyós szakítás/lökés közelébe sem kellenne mennie. Egy átlagos embernek bőven elég a program minimum(tgu+swing)-saját bőrömön tanultam meg.

Üdvözlettel,

Kiss Gábor

Névtelen írta...

Sanyi! Egyetértek!
Bajzáth RKC

Sanyi gyerek, aki jó viszonyban van önmagával írta...

Ja, én is magammal!

Viktor H írta...

Sanyi,

Igazad van . Èn is olyan edzőnél kezdtem aki egész konkrétan szar volt , semmit se magyarázott csak toltuk ész nélkül le is léptem és egy edzőtábor után ujra kezdtem egy másik jobb hozzáértöbb instruktornál és azóta minden klappol :-)
Nem a 3 betün múlik a dolog de nem is a módszer a hibás ha az illető lesérül . Bell mellett röpizem és "hobbi gyurok" de még bell miatt sosem sérültem le sőt a belltöl a másik kettőben lettem jobb .
Mindenki mérje fel a saját tudását és csak azt tegye ami jó .
A 3 napos képzés az csupàn valaminek a kezdete . Aki meg a kettlebellt és az RKC-t becsmérli csupán mert pár balfék lesérült az menjen sakkozni .

Údv

Viktor H