vasárnap, május 06, 2018

Túra: Entrische Kirche

Ma családi (kivételesen Réka is jött) gyalogtúrát tettünk a közelben lévő Entrische Kirche nevű barlanghoz. Negyedórányi autózás után parkoltunk le a barlanghoz felvezető út kezdőpontjánál. Innen 240 méteres szintkülönbséget kell leküzdeni a körülbelül 1300 méter hosszú meredek, jól karbantartott úton. Szinte végig lépcsőként használható hatalmas gyökerek között emelkedett az út, többször keresztezve egy patakot:

Olyan 45 perc alatt értünk fel. Rajtunk kívül egy idős magyar házaspár volt már ott, akik szintén barlangtúrára jöttek. A barlang csak gyalog közelíthető meg. Az esetleges nagyobb dolgokat egy kisebb kiépített drótkötélpályán húzzák fel. Ennek a lenti állomását láttuk is.
A barlang bejárata egy vízesés mögött helyezkedik el, szerencsére nem a fősugár alatt, de garantált a vizes ruha egy 10-12 méter hosszú szakaszon. A kép bal oldalán lévő kis épület a barlang bejárata, a  középső raktár, illetve itt van a generátor, ami a barlang világításáért felelős, a jobb oldali épület pedig a barlang bérlőjének a házikója:

Már mindjárt ott vagyunk:

Az öreg házikója:

44 (!) éve lakik itt a barlangi remete, aki még télen sem megy innen le. Ő tartja rendben a felvezető utat, illetve magát a barlangot. 12 (!) évig tartott neki kivájni egy kb. 15 méter hosszú, 1,6 méter magas, 2 méter széles alagutat, hogy aránylag kényelmesebben lehessen a barlang fő részeibe eljutni. De a barlangban mindent ő csinált: a korlátokat, a betonozott lépcsőket, az utakat. Még lehet a cseppköveket is... Most is dolgozik benne, mert új járatokat akar a már meglévő útvonalhoz csatolni.
A felesége az idegenvezető. A barlangi túra kb. 500 méter hosszú, 40 méter szintemelkedésű és magyarázatokkal együtt kb. 50 percig tart. Bent 6 °C van, úgyhogy a hátizsákjaink ruhával voltak tele :-)
Ez amúgy egy hasadékbarlang, de sok részét a víz vájta ki. Vannak bent kezdődő (max. 10 cm-es) cseppkövek is, mert a barlang falát alkotó kőzet között húzódnak mészkőhöz hasonló, vízoldékony rétegek.

Betti és a barlangi remete:

A barlangban sajnos nem lehetett fotózni (hivatalosan a denevérek miatt), de szerintem inkáb azért, hogy ne lőjék le a látványosabb részeket.
Ez már a lenti kis parkolóból lett fotózva. A középrésztől kissé jobbra látható a vízesés, annak az alsó részén van a barlang, oda mentünk fel:

Az út másik oldala. Amúgy itt van a völgyünk bejárata is, egy mintegy 1,5 km hosszú alagút. Meg két rövidebb. Csak ezen keresztül lehet bejönni:

A völgy másik végében pedig már nincs is közúti alagút, hanem csak egy bő 8 km-es vasúti alagút, ahol az autókat vasúton viszik ki a völgyből.

A végére egy kis videó:

Meg még egy:

Kellemes bő 4 órás kirándulás volt.

Holnap hétfő.

Nincsenek megjegyzések: