vasárnap, január 03, 2016

Első edzéske

Az év első mozgolódása. Újévi fogadalomként elhatároztam, hogy 100 kg-nál nehezebb tárgyakat nem mozgatok, remélem ki fogom bírni. Oka egyszerű: nincs nekem szükségem arra, hogy 100 kg-nál nagyobb súlyokkal melózzak, elég volt, szeretnék öreg sportoló is lenni :-)
A mai menü:
  • C&P@36 + Húzódzkodás(+10kg) létra: 2x(2-4-6-8), összesen 40-40 C&P és 40 húzonc
  • Egykezes evezés kézisúlyzóval (fat gripz): (5-5)x(30kg, 32kg, 34kg, 36kg, 38kg, 40kg, 40kg, 40kg) folyamatosan, majd 1x(16-16)x40kg, itt már levettem a vastagítást
  • Swing@36: 10x(minden fél percben 10 ismétlés, a maradék idő pihi), összesen 100 swing öt perc alatt
  • Függeszkedés kötélen: 5x(10mp)x40kg, majd súly nélkül 1 perc
  • Hengerezés: 15 perc
  • Szauna: 2 kör
Ennyike. A létrákban ma páros fokokkal lépkedtem fel 8 ismétlésig. A húzódzkodásban a második létra tetején 5+2+1 bontásban volt meg a 8 ismétlés, hiába, az elmúlt pár nap alatt jó sokat ettem...
Az egyik srác vett egy pár fat gripz-et és ott hagyta a teremben. Így ma ezt raktam a kézisúlyzókra az evezés során. Ki fogom próbálni, hogy vajon lehet-e minden rudas, kézisúlyzós gyakorlat esetén vele dolgozni. Így néznek ki (ez egy netes kép, de pont ilyenek vannak):
Holnap hétfő és elvileg a héten készen lesznek végre a golyók is.

10 megjegyzés:

Zsolti írta...

Kedves Sanyi gyerek!

Boldog Új Évet! Nem értem a fogadalmat, esetleg vicc? :) A nagyobb golyókon is túladsz, e kettő egybevág? Azt tudom, nem vagy te még öreg.

Fat gripz. Szerintem igen. Sok szép dolgot művelsz vele majd. Várom őket. Az RT-nél régen nem írsz súlyt. Szegény olvasót így kétségek között hagyni... :)

Minden jót kíván,

- Zsolti

Sanyi gyerek írta...

Hali!

Sok erőt neked is erre az évre!

A 100 kg-os határt kénytelen vagyok megszabni, mert a jobb lábamon a 2011-es nyári trombózis után visszerek maradtak vissza, amik mára elég szép nagyok lettek. Az orvos szerint műteni egyelőre nem szükséges (nem fájnak, nincs dagadás miattuk, amúgy is gumiharisnyát hordok és sok lábpumpa van a napi mozgásaimban, nem eszem zsírosat, úszok, stb. tehát megpróbálom késleltetni, mert elmulasztani nem lehet), de a terhelésből vissza kell venni. Eddig sem nagyon lehetett volna nagy súlyokkal terhelni, de most már kénytelen vagyok belátni, hogy ennek a korszaknak vége kell hogy legyen. Akkor legyen most: ezért húztam meg egy 100 kg-os határt.
Amikor itthon golyóztam (évekig), akkor sem melóztam 100 kg-nál nagyobb terheléssel, mert nem volt akkora súly.
Igazából eddig sem nagyon mentem e fölé, hiszen csak a felhúzás, evezés, farmer során léptem túl rajta. Ezért nagyon nem ver földhöz a dolog. Amúgy is jobban szeretem a munkás, lihegtetős melót.

Az öreget nem úgy értettem, hogy már öreg vagyok, hanem szeretnék öregen is mozogni, azaz öreg sportoló szeretnék majd lenni :-)

Az RT-nél jelenleg 70 kg-mal mennek a 10 ismétlések, a múlt héten 80 kg-mal voltak a 3-ak. A maxom 86 kg. Most. De ősszel 92 kg is volt jobb karral, na akkor húzódott meg valami a jobb vállamban, amiből még csak most kezdek nagy nehezen kikászálódni. A @24-es golyót is komoly meló volt jobbal kinyomni párszor, és nem tudtam húzódzkodni, mert nem volt erő a jobb vállamban. A rendszeres masszázs, nyújtás, kenőcsözés, @24-es meló lassan elmulasztotta.

A fat gripz jól ellensúlyozza a nagy súlyok hiányát, hiszen annyira kell szorítani, hogy pontosan adja a nagy súly érzetét.
Egyébként nagyon jók, egyáltalán nem csúszik sem a rúdon, sem a tenyeremben. Még a húzódzkodóra is fel lehet rakni.

Csak a két @44-es golyót adtam el, meg a farmerkoffereket, az Apolló rudat, a több golyó felújításon van, de azokat is szeretném eladni. Véletlenül nektek nem kell: 1x@40, 2x@40, 2x@32, 2x@24? Elite golyók, a héten lesznek készen.

Jani írta...

Szia Sanyi bácsi! Kipróbáltam a 2-4-6-8 as létrát a 32-es rkc golyszlimmal, letoltam 3-at 30 perc alatt :) ez az eddigi csúcsom 60 ismétlés 30 perc alatt.
köszi az ötletet :D

üdv:létrázós Jani a szomszédból :)

Sanyi, aki szintén létrázik írta...

Hali!
Akkor még úton vagy, azaz nem értél oda, de már látszik az út vége: 2x(2-4-6-8-10)! Ez szintén 60-60 ismétlés, de csak 10 lépcsőfokból összerakva. Te most jársz a 3x(2-4-6-8)-as létráknál, az 12 lépcsőfok. Csak így tovább, a kulcs a rendszeresség és az eltökéltség!

Zsolti írta...

Szia Sanyi gyerek,

na, ennek örülök. Tavaly Nagy Ákos húzott elsőre egy 92 kilót. Az elég jó eredmény. Én is beszereztem egyet, nem csapágyasat, hanem egymásba bújtatott két fémhengert. Hasonló. Kevésbé remekelek vele, pedig az apolló-felhúzás egész jól ment (150). A szkander javára kihagytam a fogáserőt, ez teljesen más ügy, vissza is esett. Ezen meglepődtem, mert állandóan alkar, csukló meg fogás van, vastag eszközökkel, csak ugye másként. Ha nem csinálod, elvész... :)

Azt olvastam, ha rendszeresen gyakoroljuk az invertált testhelyzeteket, az csillapítja valamelyest a visszereket. Igaz ez?

A vastag rudas meló nagyon adja, szeretem. Újítottam egy 60 mm-es fogantyújú vasrudat, azzal megy a pecázás meg a csuklófordítás. Lehet a végére tárcsát is rakni, de egyelőre nagyon nem kell. :D Kemény.

A golyókat átgondolom. Minden jót, jó edzéseket kívánok!

Üdvözöl,

- Zsolti

Sanyi, a bőbeszédű gyerek írta...

Hali!

Lóska Sándor (Debrecen) 106 kg-nál tart, ő tartja szerintem ebben a magyar csúcsot. De ő Apolló rúdban is nagyon jó.
Itt Szoboszlón van még két srác is, aki szintén 90 kg körül tud vele. De van olyan is, aki a saját testsúlyánál 20%-kal többet emel el (72 kg és 84(!) kg a csúcsa). Kissé terjesztettem az igét :-).
A pesti Fitt Parádén volt olyan kihívás, hogy a férfiaknak a saját testsúlyt kellett elemelni. Ez most nálam még jelenleg 86/108*100, még 80% sincs.
Úgyhogy egyrészt erre rá lehet edzeni, a rendszeres nyílt fogáserősítés meghozza a gyümölcsét, másrészt az általad említett Nagy Ákos nemigen edzhet erre külön, mert a testsúlyához, az egyéb eredményeihez képest ez elég karcsú.
Ott van pl. a szeghajlítás. A vörös szöget 70-80 kg-os srácok aránylag könnyedén hajlítják, míg egy-két 150 kg-os szörny vért izzad, amíg meghajlítja.
Nagyon lassan lehet benne haladni (saját példa 2008-ban 65 kg körül voltam benne jobb karral). Azóta (néhány kisebb kihagyástól eltekintve) állandóan benne volt/van az edzéseimben.

Talán ezért nem állnak rá erre a magyar erősemberek, hiszen itt nincsenek látványos fejlődések, a koksz (mert azért valljuk be az erősember sport, az erőemelés, de még a súlyemelés is erősen fertőzött sportág doppingügyileg: nem kell messzire menni, elég csak itt Szoboszlón körülnézni), a nagy súlyos edzések nem hozzák úgy az eredményeket, mint más gyakorlatokban.

Más.
A fordított testhelyzetek csak abban a pillanatban hatásosak, amikor abban vagyunk, hiszen a gravitáció kiüríti az ereket. Az úszás sokkal jobb, hiszen akkor van izompumpa is, másrészt a víz külső nyomása szintén kipréseli a lassú véráramlás miatti pangó vért. De ezért szeretem a kis súlyú (@24) szakítást is.

Nekem is szabványos Rolling Thunderem van, azaz két henger egymásban. De van egy házi készítésű csapágyas is.

A golyók felújítása a héten lesz kész, majd teszek fel képet róla: ilyen volt - ilyen lett alakban. Nem erőszak, csak megemlítettem, mint lehetőséget.

Zsolti írta...

Szia Sanyi gyerek! :)

Várom a képeket. Nem ígérek semmit, inkább 36-os kellene az embereimnek.

Tudom, Egyházi Gabival mi szerveztük a kihívást, senki se emelt saját testsúlyt. Látszik, hogy nem vagy Facebookon. :) Át is kalkuláltuk. Ákos emelte a legtöbbet. Nekem is lassú az RT. Az ujjaim se nagyon hosszúak. Bajai Attila SFG BW cimbim simán tud, azt hiszem 85-öt, ami több a testsúlyánál, de ő zongorista gyerek. Attól még erős, mint állat. 70 fölé még nem mentem, az megy vele, de már nehéz.

Szegnél találtam olyan 200-ast, ami úgy hajlik, mint a papír. Ugyanígy 220, 230, 240. Már azt hittem, erős vagyok. :)Aztán szembe jött egy olyan 200-as, amit csak negyedszeri nekifutásra tudtam elhajlítani. Konkrétan háromszor adtam fel, de aztán mégis mennie kellett. Ment. Most már harmadszorra elhajlik :), de nagyon fel kell paprikáznom magam. Eltörni esélyem sincsen.

Jól elvagyunk, alkalomadtán rád írok e-mailen. :)

Minden jót,

üdvözöl,

- Zsolti

Sanyi, az értetlenkedő gyerek írta...

Hali!

Valóban, én nem Facebookozom. De ha ti követtétek el ezt a kihívást, akkor hogy nem láttátok előre, hogy 80-90 kg felett saját testsúlyt elemelni nagyon nagy kihívás? De még alatta is. Nem emeltetek soha RT-vel?!

A szegeknél számít az átmérő, van 5, 6 és 7 mm átmérőjű is. Én a 7 mm-es átmérőjűt szoktam basztatni, mint azt már mutattam is a videón. Combhoz nem nyomom, végig a derék vonala fölött marad a levegőben.
Combhoz nyomásnál jóval nagyobb erőt lehet kifejteni.
Ettől csak a 260-as szeg vastagabb, az 7.6 mm átmérőjű. Azt szoktam 200-as vagy 220-as méretre rövidíteni fűrésszel.

Bajzáth Attila írta...

Szomorúan olvastam, hogy nem mész 100 kg fölé.....
Én rolling thunderben 56 kg-nál vagyok. De nekem házi készítésű van. Biztos, hogy eredetivel kevesebbet bírnék pár kilóval.
Szegtörést nemrég próbáltam de még kisebb méretűvel sem sikerült. Jó kihívás.
Próbáld ki az evezést concept 2 gépen ha van lehetőséged rá. Nagyon állat!

Névtelen írta...

Azért 25 év után már ésszel kell edzeni :-)

Ha az RT-ben eléred, vagy meg is haladod a saját testsúlyodat, az mindenképpen kiváló eredmény!

Bizony a szeghajlítás/törés tényleg gyakorlást igényel, fel kell hozzá edzeni a csukló szalagjait. Olyan mint a szkander: lehetsz bármekkora, egy fele akkora szkanderos beleprésel az asztalba.

Sajnos a teremben nincs ilyen evezőgép, pedig biztos tönkretenném :-). Néhányszor már használtam, amikor más városban voltam edzeni, bizony jóféle!