péntek, április 03, 2015

Demjén barlangfürdő

Tegnap egész napos családi kirándulást tettünk Demjénbe, ahol pár hónappal ezelőtt nyitották meg a Cascade barlang- és élményfürdőt. Szoboszlótól kb. másfél órás autóút. 
Az árak magasak (egy négyfős családi belépő egész napra 15 ezer pénz volt + 4 ezer kaució) de egyszer belefér a büdzsébe. Bátran mondhatom, hogy megéri kipróbálni, mert nekünk nagyon tetszett. A víz mindenütt kellemesen meleg és mivel egy barlangot formáz az egész fürdő, így nincsenek benne (a csúszdatorony kivételével) magas, tág terek, inkább pinceszerű, félhenger alakú folyosók, így a levegő is meleg. Réka sehol nem fázott, ami ezt jól bizonyítja.
Összevetve a miskolctapolcai barlangfürdővel, ott a levegő bizony hűvös (mert az egy igazi barlang, a demjéni „csinált” barlang) és ott különböző, jól elhatárolódó medencék vannak, itt viszont egy összefüggő, labirintusszerű vízzel telt folyosók.
Nagyon tetszett, hogy vannak előre felfújt egy illetve kétszemélyes matracok, amikre bárki lecsaphat és azokon ringatózva lehet jönni-menni a folyosókon. Sok az ülőalkalmatosság, fúvókák, buzgárok színesítik a palettát.
A csúszdatoronyban lift (van lépcső is) viszi fel a népet a 3-4 emelet magasról induló nagy csúszdákhoz. Mindet kipróbáltuk Bazsival, nekem a kamikaze és az ufó tetszett a legjobban.
Egy késői ebéd az egerszalóki Piroska étteremben (a barlangfürdőben ezért az árért fele mennyiségű kaját kaptunk volna) és lehetett haza autókázni.
Mellesleg Egerszalókon (Demjéntől 5-6 km-re) is van egy kisebb élményfürdő, jó ha 10 autó(!) állt előtte, míg Demjénben dugig volt az összes parkoló. Itt is voltunk már, a víz épp langyos, összesen egy kis csúszda van és a levegő is fázós. Pedig nyáron voltunk.

Ilyen alagutakkal van tele az egész. Sok és zegzugos. Még vízi bár is van, ahol a karórára feltöltött pénzzel lehet iszogatni a vízben elhelyezett pultoknál ülve)

A csúszdatorony alja, a lifttől fotózva

 Az a piros folt az ufó tölcsérében én lennék :)

A csúszdatorony teteje a lifttel. A kamikaze csúszda (két egymás melletti igen meredek, egyenes csúszda) indulásától fotózva. A lift melletti a turbó csúszda (ez nagyon brutál, vízpermet van benne, így nem lehet semmit sem látni, miközben marha gyors), a kép bal szélén az anakonda (ez aránylag lassú, de nagyon hosszú), a turbó alatt egy emelettel az ufó (ez az, ami egy nagy zöld tölcsérben végződik, ami alatt 230 cm mély medence van).
A piros foltos előző képen a jobb alsó sarokban van két láb, az az első emeleten lévő széles családi csúszda a kisebbeknek illetve a félősebbeknek.

Pihenőfolyosó, több ilyen is van. De van csendes pihenő rész is, ahol széles (fűtött) kőteraszokon lehet feküdni. A belépőben benne van a szauna is, egy kört itt is voltam.

Jó kis nap volt, igenyösen elfáradt mindenki.

Nincsenek megjegyzések: