hétfő, április 01, 2013

Húsvéti 5x5

A hétvége pihenéssel telt, mert a pénteki elemeléstől egész komoly izomlázam lett a hátamban. Lehet rosszul csinálok valamit? Meg a hétvégén enni-inni is kellett ezt-azt, ha már húsvét...
Mától egyelőre búcsút mondok a létráknak. A cél elértem vele - DuplaMP@40-@40 5 ismétlés - ideje egy kicsit másféle ismétlésekkel terhelni:
  1. SMR + Bemelegítés
  2. Felvezetés: Duplagolyós kombó húzódzkodással: 2x(@24-@24), 2x(@32-@32). A kombó: 3 swing + 3 clean + 3 MP + 3 clean + 3 swing + 3 húzódzkodás

  3. DuplaMP + Húzódzkodás: 5x[5x(@40-@40) + 5x(+@8)]
  4. Clean: 120x@32, tíz ismétlésenként kézcsere, letétel nincs, összidő kb. 5 perc, majd pihi nélkül snatch 80x@24, hogy a kerek 200 ismétlés meglegyen :-)

  5. Tépésgyakorlás: Vegyes utazási prospektusok
  6. SMR
Edzés elején úgy voltam vele, ha nagyon nyögvenyelős lesz az 5 ismétléses duplaMP a két @40-nel, akkor váltok a @36-os párra. De nagyon fel voltam pörögve (a tegnapi marhapörkölt adta az erőt), no meg bennem volt, hogy még sosem nyomtam 5x5-öt a két @40-es golyóval. Így nagyon flottul leküldtem az ismétléseket. Sőt, egy kis húzódzkodással is megfejeltem. Alaptalanul tartottam tőle, az elmúlt bő 4 hónap 19 létrás edzése csak adott valami erőt, aminek időnkét fel lehet fedezni a jeleit.

A lihegtetős részben a Kettlebell Öttusa egyik gyakorlatát ragadtam ki: 120 clean letétel nélkül a @32-es golyóval, majd közvetlen utána 80 snatch a kis fekete @24-es golyómmal. Így meglett a kereken 200 ismétlés. Lehet kicsit kényszeres vagyok :-)

Edzés végén tépés és lehet újra enni!

2 megjegyzés:

Ricsi írta...

Szia!
Amikor egyesével csinálod a clean&press kombót, mennyit pihensz közöttük? Mit fogadsz el még egy szettnek?
Én ma teszteltem a clean-t, és a nyomásokat is, maximum 3 légzést engedtem a vége felé, de az elején csak egy légzés volt a szünet.
Így ment a dupla clean&press @2*28kg-ból 10 ismétlés, és a dupla clean @2*32kg-ból 20 ismétlés.

Sanyi, az okoskodó gyerek írta...

Hali!

Egyesével végezve általában 3-5 ismétlés alkot egy kört, ekkor a letétel után felegyenesedem, egy nagy levegőcsere és megy a következő ismétlés. Ez mindig kevesebb, mint 5 mp, inkább 3-4 mp.

De ehhez hozzá kell tenni, hogy jelenleg a maxom a dupla @44 nyomásügyileg és a közvetlen ez alatt lévő @40-es párral szoktam ilyen módon nyomulni. Azaz az 1RM-et jelentő golyópár alatt közvetlen lévő golyópárral melózom.
Kisebb páros esetén már nem tenném le közben, mert nem lenne értelme. Természetesen ez alatt a munkasorozatokat értem és nem az esetleges felvezetést, bemelegítést.

Ez pont olyan, mint amikor a súlyemelők duplákat-triplákat löknek vagy szakítanak ugyanazzal a súllyal.

Természetesen a mennyiség növekedésével biztosan nő a pihi is, de akkor is megpróbálnám 10 mp alatt tartani. Ez a múltkor jól látszódott: 16 C&P volt a dupla @36-tal, aminél az elején 3-4 mp volt a pihi, a a vége felé már 10-en is át-átcsúsztam. De nem is szoktam ilyen sokat végezni egyszerre. Az csak egy felmérő volt.

Saját vélemény:
A letételes gyakorlatvégzés előnye, hogy az idegrendszert jobban igénybe veszi, hiszen totál elölről kell kezdeni minden ismétlést. Ezért is szoktam felegyenesedni közben. Jól előkészíti a nagyobb golyópárra váltást. Ezért is végzem.

A folyamatos végrehajtás esetén sokat segít a lendület, de itt meg a nehézség pont a folyamatosságban van, azaz jobban szívja az erőnlétet, de az idegrendszert nem annyira.

Mindkét verziót szoktam végezni. Változatos és így mindkét előnyt ki lehet aknázni.

Nagyon szeretem egyébként a „Minden fél perc elején egy C&P, 20 sorozaton át” vagy a „Minden perc elején 2 C&P, 10 sorozaton át” gyakorlatokat is.

A dupla @28-as nyomásod már majdnem egy gyerek Sig Klein! :-)

Tovább a lenini úton!