kedd, augusztus 17, 2021

Súlylétrák - Vízszintesek

Tegnap hatalmas vihar volt a völgy bejáratánál, több sárlavina is lezúgott a környező hegyekről, az egyik alagút bejáratát el is torlaszolták sárral, kővel, kidőlt fákkal. Úgyhogy tegnap estétől-reggelig se ki se be. Itt a völgyben szerencsére ennyire nem volt durva, csak az eső esett. Mint ahogy szinte minden este. De tényleg. Alig múlt el nap - amióta visszajöttünk a mo-i körútról - hogy ne esett volna. A klímaváltozás itt esőt jelent. Sokat. Még többet. A tehenesgazdák örömére: csak gyűlnek a bálák, sokkal többet felhalmoznak, mint amennyit télen elhasználnak. Viszik is Németországba kamionszámra. Mert ott meg a szárazság miatt hiány van szénából. Télen ellenben enyhébb telek vannak, sok-sok hóval, ami időnként megolvad, illetve sokszor eső is esik. Ez nem kedvez a téli sportoknak, de a bauereknek ismét jól jön. 

Kellene venni vagy 30 tehenet és 1-2 hektár hegyi legelőt :-)

A legelő ára egyes helyeken 400 €/m2(!) Azaz 1 ha = 4 millió € (!!), cirka 1,4 milliárd Ft... Kib@szott drága... nem csoda, hogy minden család évszázadok óta ül a birtokon, azért vannak akkora házak (minden generáció csak javít vagy hozzáépít valamit, az alap már 200-300 éves) illetve olyan sok törpenövésű, agyilag sérült helyi lakos (az elemi 4 osztályos iskola mellett egy legalább akkora, ha nem nagyobb felzárkóztató/kisegítő iskola van).

Kellemes 20 fok körüli hőmérséklet volt ma, jól lehetett mozgolódni:

  • Gumiszalagos nyomások: pár felvezető sorozat kisebb szalaggal, majd egykezes 3x(3-3)x(szürke), duplaszalagos 3x3x(szürke), ez utóbbiról van videó is
  • Fekvőtámasz állványon + Egykezes evezés súlylétrában: (7 szűk + 7 normál + 7 széles fogás) + (7-7)@40 + (7-7)@44 + (7-7)@48, összesen három sorozatban, 63 lassú és mély fekvőtámasz és (63-63) nagy golyós egykezes evezés
  • Térdemelés függeszkedve: 3x10
  • Fogáserő:
    • Függeszkedés(+@20) FG-n: 5x(20mp meló + 40 mp pihi)
    • Függeszkedés(+@20) normál: 90mp
Ennyike.
Mennyiségi meló. Illetve az elején egy kis gumiszalagos nyomkodás. Amúgy ez minden edzés elején van, de csak a kék színű szalagokkal. Most viszont előszedtem a szürke párost (ezzel Bazsi szokott húzódzkodni, nagyon szépen rásegít neki) és előbb 3x(3-3) majd rápróbáltam a duplaszalagos nyomásra. Eddig ezt sosem tudtam kinyomni, pontosabban nem tudtam megindítani sem, de most simán ment 3x3. Mondjuk kicsit csaltam a megindításkor:


A fő rész fekvőtámasz volt kézisúlyzós evezéssel párban. Mindkét gyakorlatban 7 ismétlésekkel dolgoztam, ami azért az evezésnél adta az ívet. Elsőnek 7-7-7 lassú és mély fekvőtámasz volt állványon, háromféle szélességgel, majd az evezés következett a @40-es, majd a @44-es, végül a @48-as golyóval, golyónként 7-7 ismétléssel. Ez elég durva volt, mert azért ezek nagy golyók. Pihentem is a golyók között köztük bő fél perceket, de lehet többet is. Ebből a kupacból volt összesen három.
Egy kis karmunka következett (a szokásos súlylétrákba szervezve a köteles melót), majd lábemelés és függeszkedés (persze ez utóbbi a @20-as golyóval). Elég is volt ennyi.

Holnap szerda.

Nincsenek megjegyzések: