kedd, október 28, 2008

Kettlebell-12

Ma egyedül mentem golyózni. Betti és a gyerekek betegek. Ahogy odaértem, elkezdett cseperegni az eső, ezért a nem messze lévő Corpus-ba mentünk át. Jól is tettük, mert így óra után zuhanyozhattam. Rám is fért, mert ez a mai óra volt az eddigi legkeményebb (és legizzasztóbb) én meg csak busszal jöttem-mentem, kész megfázás lett volna:

Bemelegítés után rögvest 5x20 swing kétkezes, egykezes verzióban, közben forgatások. Tettem két nagy kört is a teremben a fejem felett @24-gyel. Érdekes volt. (Mármint figyelni az arcokat.)

Renegát evezés a @16-tal illetve a @24-gyel. Most kisebb terpeszben, de a végén jöttem rá igazán - Gabi vette észre az óra végén - hogy a térdbeli problémát okozhatja a sarok befelé való rögzítése a fekvőtámasz közben. Ezt határozottan kifelé kell nyomni. A rossz tartás miatt borulhat be a térd, és mivel közben feszítem az izmokat, ez rossz erőket kelt a térdben.

Ma a fő technika a clean volt: egykezes swingként kell indítani, hüvelykujj felém néz, majd félúton egy gyors mozdulattal csípőhöz behúzni és máris feltolni. Igazából egy csípőmozdulatnak kell lennie. Még jobb, ha nyitott tenyérrel végezzük, mert ekkor el lehet kerülni a bicepszből való munkát. Az is segít, ha közel állunk egy falhoz, mert ez meg a nagy ívű lengetést akadályozza meg. (Gabi egész közel állt hozzám, én meg csak nem akartam gyomron vágni egy 24-es golyóval...)
Gyakorolni kell: sokszor túl nagy lendületet veszek, bele kell jönni, hogy kb. mekkora golyónak mekkora erő kell.

Az óra végi edzés brutálisan rövid volt: 100 kétkezes swinget kellett @24-gyel végrehajtani golyó letétel nélkül bármilyen mennyiségekben.
A pihenés derék körüli körzés volt.
Szóval az egész gyakorlatsor alatt nem lehetett a golyót lerakni. Hát elég volt: előszörre olyan 45 swing volt, aztán 20 körüli, majd már csak tizenvalamennyik.
A derék körüli körzéseket nem raknám kirakatba, inkább csak adogatás volt, bár időnként sikerült egy-egy rendes kört is elvégezni. 90 után már minden swing során azt hittem rögvest kiesik a kezemből a golyó. (Gabi utána mondta, hogy ekkor hátrébb is lépett vagy két lépést...)
Nem is annyira a kondícióval volt a gond, hanem az alkarokkal. A vége felé már alig bírtam tartani a golyót. Ezt még tetézte a derék körüli munka, ahol megint csak tartani kellett. Hiányzik a hosszútávú alkari állóképességem, a világ nem csak 10-15 mp-nyi hatalmas erőből áll, hanem ebből is. Meg is van az orvosságom erre: A tegnapi a Tabatás has, húzódzkodás és felvétel programot fogom erre rárakni!

A termen az óra közben végigpillantva állandó kíváncsi tekintetek rajtunk, hogy mit is csinálunk mi itten. Gabi hangos vezényszavai, a két golyó, én meg atlétában, bedurrant izomzattal, a vége felé elég nagyokat fújtatva: szóval csináltuk a reklámot a kettlebellnek. (Vagy most riadt meg mindenki...)

Sajnos magát a terem berendezéseit elfelejtettem tüzetesebben - testépítő szemmel - szemügyre venni, csak a két nagyobb kör során konstatáltam, hogy jó nagy csomó izoláló gép van, miközben súlyok, tárcsák, rudak meg egyáltalán nem voltak. No de sebaj, lesz még rossz idő, majd akkor alaposan feltérképezek.

Jó volt!

Nincsenek megjegyzések: