kedd, október 07, 2008

Kettlebell-6

Ismét süt a nap, kellemes őszi idő: irány a Nagyerdő!

A bemelegítés után - amelybe most már 5x20 swing (kétkezes, egykezes) is beletartozik - a piros 32kg-ossal volt egy kis swing gyakorlás. Figyelni kell, mert hajlamos vagyok elkényelmeskedni, különösen a lefelé tartó szakaszt. Határozottan, erőből kell lehúzni, mintha le kellene hajolni valamilyen ütés elől.

Ismét volt fej feletti séta 16-ossal, majd 24-essel (2-2 kör bal illetve jobb kézzel). Ezek után "csakhogy érezzem a törődést" 32kg-os farmer + 24 kg-os fej felett: ez bizony komoly izommunka volt. Nem is mentem vele csak olyan 15 lépésnyi köröket. Nagyon jól érezni a teljes törzset, meg persze a vállat, hiszen a fej feletti golyót keményen kell tartani.

Pihenésképpen a hídtartásokat néztük át Gabival. Ilyeneket én is szoktam, de mutatott birkózóhídhoz hasonlót: hanyattfekvésből a térdet felhúzva, a kar stabilizál, onnan kell a csípőt megemelni és tartani. Ekkor lehet még a lábat emelgetni, anélkül, hogy közben a csípő mozdulna. Ezt sima hídtartáskor is meg lehet tenni. Fontos, hogy mindenféle hídnál a has befelé feszül, azaz behúzva van!

A mai technika a kitörés előre volt, a golyót a mellkas előtt tartjuk: a könyök támaszkodik a borda alatt a hasizmokon, a törzs egyenes. Maga a kitörés előre valamivel könnyebben végrehajtható, mint hátra: egy csípőszélességű képzeletbeli téglalap oldalai mentén kell kitörni, nem pedig egyik láb a másik elé (mögé). A nehezítésként egy előre kitörést azonnali hátra kitörés követ.

A kitöréseket kézisúlyzóval is lehet végezni, a súlyt vagy a tárcsa alatt, vagy mindkét tárcsára ráfogva kell tartani, a mellkas előtt betámasztva.

Az óra végi edzés nagyon rövid, de annál kimerítőbb volt: Egy kb. 12m-es szakaszon kellett a 24-essel mellső tartásban kitörni: jobb láb előre onnan hátra majd előre és ekkor lép a bal mellé illetve egyből előre-hátra-előre, majd a jobb mellé, s.í.t. Így kell haladni. A célban 20 swing. Majd ez vissza, és ott is 20 swing: itt már csak 10 ment, mert a kitörések során a combizmom (meg a törzsizmok: a golyót végig mellkas előtt kellett tartani) már teljesen készen voltak. Jó kis láberősítő rész, ha lesz golyóm, biztos része lesz az edzésemnek!

Összeségében az edzés és az idő is jó volt! A golyóink valszeg a jövő héten realizálódnak, mert Pesten az instruktori összeröffenésre hivatkozva káosz van. Türelmesen kivárjuk... Gabi is bővít: lesz neki 40kg-os és 48kg-os szörnye is: ez már falbontó golyónak is jó!

Nincsenek megjegyzések: