hétfő, június 29, 2015

Egri kirándulás

Hétvégén Egerben voltunk, szilvásváradi és siroki kirándulással.

Arányok (Eger, Bazilika):

A minaret felső részéről a csigalépcső. Az arányok végett kiraktam a lábam. Ide fóbiás és kövér ember fel nem jön. A felső 20 lécsőfoknál kimondottan szűk volt a hely, úgy kellett magam fel- illetve lepréselni :-) Összesen 97 lépcsőfok. A család nem is vállalkozott rá, de lent várva a sorunkra (egyszerre 8 ember mehet fel és le) a 10 év alatti gyerekek sorra dobták be a törölközőt már az alsó pár lépcsőfokon. Lefelé hátrafelé dőlve kellett jönnöm (kapaszkodva a már elhagyott lépcsőkbe), mert bevertem volna a fejem a felső lépcsősorba. Amúgy a lábam fele nem fért rá a csúszós lépcsőfokokra. Szóval izgi 100 kg feletti, 190 cm magas gyereknek:

A várat szépen rendben tartják, sőt építettek egy külső sétányt is, ahol a palota nyugati fala mentén lehet körbemenni. A képen a főbejárati rész. Szerencsére nem volt meleg, mert a 30 fok a várfalon nagyon forró tud lenni. Jó sok kiállítóhely van, még 3D-s mozi is, kis- és nagyfilmmel.

Modern várépítők. Egyszer jó lenne már egy olyan várat megnézni, ami K É S Z!
Most éppen a kazamatákat újították fel illetve néhány várfalat magasítottak...

Szilvásváradi kiruccanás.
Vonatozás, forrás, barlang, vízesés (több is), kristálytiszta tavak, erdei múzeum, stb. Szépen karbantartott látványosságkupac. Mondjuk egy pisi 150 Ft volt...
Feljáró az ősemberbarlanghoz. Jó kis meredek kaptató. Tovább akartunk menni Bazsival a 958 méteres Istállós-kőhöz (Bükk egyik legmagasabb csúcsa, szűk 2 km-es út vezet fel rá), de lefújtam, mert nagyon lógott az eső lába és tudom, hogy az út igen veszélyessé vált volna egy esőtől. Majd máskor.

                                          Csúcstámadás helyett vadetetés:

                                         Majd emberetetés:

Siroki kirándulás.
A siroki várban majd 30 éve voltam utoljára: gimisként keresztbe-kasba bejártam a Mátrát és a Bükköt. Akkor ez a vár még egy kopasz hegy tetején lévő kőrakás volt néhány fallal, illetve egy barlangos átjárón lehetett feljutni a felső várba. Mára gyönyörűen kiépítették (bár fantázia alapján, mert a császáriak és a lakosság 1713 után gondoskodtak róla, hogy ne sok maradjon belőle), igaz a felső várba a feljárót még most csinálták. De sebaj, a többi nagyon szépen ki lett építve. Frankó bemutatóterem is van, videóval, felvehető török ruhákkal, kirakóval és egyebekkel. Jó ötlet, hogy a vár a török katonaság életét mutatta be és nem a magyar vitézekét. Erre ott van Eger.

Ez az egyik elképzelés, hogy hogyan is nézhetett ki ez a bevehetetlen szikla- és barlangvár. Sosem ostrom és csata útján cserélt gazdát:

Közel van a Barát és Apáca szikla, valamint a Török-asztala. Ezek kilátópontok a vártól pár száz méterre. Lefelé jövet találtunk egy nőstény szarvasbogarat. Bazsi egyik ujját meg is csípte a két hatalmas rágójával. De nem dobta el!















Frankó pár nap volt. Rékát jó párszor a nyakamban kellett cipelni, ráadásul hosszan lefelé. Lett is iszonyatos izomlázam mindkét elülső sípizmomban. Hiába, ezeket az izmokat egy alföldi gyerek szinte alig használja. Én meg még annyira sem :-)

Nincsenek megjegyzések: