szombat, június 13, 2015

Fiskars X17 : a mestermű!

Ma favágás:
  • 15 mázsa kuglis akác felhasogatása: 5 és fél óra meló
  • A hasogatott fa behordása, berakása, a terep rendezése: 3 óra családi segítséggel
A tegnap vett Fiskars X17-es hasító fejsze nagyon-nagyon jól vizsgázott:
    • Két kézre fogva semmilyen görcsös kugli nem jelentett neki akadályt, kb. fele annyi erőbefektetéssel (egy hagyományos nagy hasítófejszéhez hasonlítva) mindent szétkapott.
    • Soha nem szorult meg egy-egy nagyobb görcs estén. Pedig voltak ám!
    • Nem sújt vissza a nyél a nagy ütések során. Egy hagyományos nyelű fejsze használata után a munka végeztével sokszor fájtak az ujjaim és a csuklóm az ütések visszaható ereje miatt. Most semmi. Pedig egyhúztomban letoltam a 15 mázsa kuglis akácot. Az üreges nyél hozza magával ezt a hatást, elnyeli a visszaható erőt.
    • Egy kézzel fogva (kb. a nyél közepén) pont olyan, mint egy sima egykezes fejsze, hatékonyan és gyorsan lehet vele melózni.
    • Nem kell munka közben azzal foglalkozni, hogy az esetlegesen meglazult nyélbe újra beékeljük, mert ez nem tud meglazulni.
    • A nyél strapabíró, pedig párszor elnéztem a pozíciót és kapott a fej alatt a nyél is az ütésből (még velem is előfordul egyszer-kétszer, pedig ez a kezdők betegsége). Semmilyen hatással nem volt rá. Egy hagyományos nyél már elkezdett volna szálkásodni. 
    • Könnyű és kecses, élvezet vele dolgozni, nem fárasztja a csuklót a fej nehézsége. Nagyon jól ki van egyensúlyozva.
    • Egyszerű megélezni a hozzá kapható élezővel. Amúgy a 15 mázsa akác meg sem kottyant az élének, úgyhogy még nem használtam az élezőt :-)

Van viszonyítás alapom, hiszen sok-sok éve vágom már a fát, sokféle fejszével. Általában egy nagy hasítófejsze és egy kis egykezes fejsze volt a munkaeszközöm, de ennek vége. Aki sajnál érte 11.000 Ft-ot (annyiért vettem, mert pont akciós volt), az csak kínlódjon a hagyományos fejszékkel, nekem nagyon bejött. Nem kell variálni a fejszékkel, ez mindent tud.
A gyengébb embereknek pedig ott az X25-ös vagy az X27-es, ami szerintem már Thor kalapácsával vetekszik illetve az X11-es pedig kis hasítófejszének. A kettő együttes ára szűk 40.000 Ft körül van. Úgyhogy érdemes edzeni és rutint szerezni, mert akkor elég egy X17-es 16.000 Ft-ért (akciósan 11.000).

A vágás könnyűsége az időn is látszik, általában 2 mázsa kuglis fát szoktam óránként felaprítani (ezek normális hasábok, nem olyan, mint amikor az ember egy autógumiba belerakja a kuglikat vagy körbetekeri valamivel, aztán ész nélkül elkezdi püfölni. Ilyenkor mindenféle nagyon kicsi és nagyon alaktalan hasáb keletkezik, ami a kályhába vagy be sem fér, vagy azonnal ellobban mert olyan kis vékonyka lett), most 2.7 mázsa volt óránként és 15 mázsa egyszerre, máskor 10 mázsa után már minden bajom van, nem is nagyon emlékszem, hogy 10-nél egyszerre többet (kulglisból) letoltam volna egy napon.
ÉÉÉÉÉS még - családi segítséggel - be is raktuk a helyére. Még Réka is tolta a talicskát (zömét Betti), Bazsi pedig egy új technikával gyorsította fel a kosárba rakást. Jól el is fáradtak :-) Meg bizony én is.

Kész! Az első másfél órában a kisebbik kupacnál volt az árnyék, aztán a nagyobbik csomónál.


A Fiskars X17-es csodajószág. Nagyon szépen teljesített. Meg persze én is, mert azért mozgatni is kellett :-)

Jöhet Sisvai tele! (Nádudvari postamester, az 1800 évek elején lovaival beleborult az árokba a falu szélén és a lovakkal együtt megfagyott)

Holnap vasárnap. Én meg sem fogok mozdulni. Már most is alig tudok.

Nincsenek megjegyzések: