vasárnap, december 13, 2009

Edzésbeli változtatások + kártya


Hétvégén meló orrvérzésig, így semmiféle edzés illetve uszoda nem volt. Sajnos az évvége mindig ilyen hajtós.

Azért volt egy kis kártya (este bevásároltunk a jövő hétre):

Dobozos magyar kártya 3-felé(!) tépése: laza testtartás, mint aki nem is csinál semmit... Azért háromfelé, mert nem középen kaptam ketté, hanem 1:2 arányban. Ekkor gondoltam arra, hogy miért ne lehetne még a nagyobb felet is kettétépni. Így is lett.

Láttam a Tacticalos akciót a francia kártyára, meg is bíztam unokaöcsémet 24 pakli kártya megvételére. Nagyon jó áron vannak a kártyák!
Jó lett volna még ugyanennyi magyar is, de erre már nincs keret - meg ezt másképp is meg lehet oldani :).

Az elmúlt héten esténként - amikor már csönd van a lakásban, ez nagy szó két ilyen örökmozgó lurkó mellett - sokat olvasgattam a neten az erőedzésről illetve nézegettem néhány általam nagyra tartott edzős blogot.

Lassan leesik a tantusz az erő, az izomtömeg és az erőállóképesség nem feltétlenül járnak együtt.
Sajnos nekem a sok-sok év testépítés nagyon beleégett az edzéseimbe:
Adott izomcsoportot maximálisan elfárasztani 2-3 gyakorlatban összesen 6-9 sorozattal, 8-12 ismétléssel, majd a pihenőnapokon minőségű tápanyagokkal maximális növekedésre kényszeríteni.
Na ezt az egy összetett mondatot kellene minden fiatal titánnal bemagoltatni, aki gyúrni jár a terembe. Képtelenek rá!

Sokszor azon kapom magam, hogy a golyókkal is testépítek. Itt nem az izolációról beszélek - arról már sikerült leszoknom - hanem a maximális fáradságra törekvésről, a bukásig való edzésről.

Vannak jó erőgyakorlataim: MP, C&P, felhúzás, TGU, stb. de azok egy-egy napra vannak irányozva és addig végzem őket, amíg az adott súly vagy ellenállás az előre meghatározott ismétlésszámban kimegy, azaz a totál fáradságra törekszem bennük. Hiszen majd egy hétig nem kerül rájuk sor. Talán a húzódzkodás, ami már nem tartozik ide.
Ez a módszer az erőfejlesztéshez nem igazán optimális. De már a testépítéshez sem jó, hiszen nincs izoláció és már tápkiegeket sem fogyasztok (vitaminok, izületvédők, ásványi anyagok, zsírsavak kivételével), azaz nincs plusz minőségi tápanyagbevitel. Valahogy a két szék között lavírozok: még éppen földre nem ültem, de lassan dönteni kell, hogy akkor mi is legyen.

Így picit korrigálom az edzésprogramomat. A lényege, hogy megszüntetem a 8-10 sorozatos nyomásokat és a 10-12 sorozatos TGU-kat, kevesebb sorozat lesz belőlük, de minden edzésen előkapom valamilyen változatukat. Így a heti összterhelés ugyanannyi, vagy még több, de az egy edzésen végzett terhelés kisebb lesz.
A kevesebb gyakorlattal az egy edzésen végzett gyakorlatok minőségét magasan tudom tartani.
Nem törekszem a résztvevő izmok totál kiütésére, arra ott az erőállóképességi rész, amikor a teljes testet lefárasztom. Ennek idejét 15 percben maximálom. A MetCon részt nem hagyom el, ez adja meg a "hű de jó kis edzés volt" hangulatot...

Erről is olvastam, hogy az idegrendszer abban jó amire felkészítjük: kevés ismétlés nagy erőkifejtéssel vagy több ismétlés viszonylag kisebb erőkifejtéssel vagy egyéb variációk. Ez már szerintem egy hobbisportolónak - magamat ide számítom - annyira nem érdekes, egy célterületen nagy teljesítményt elérő élsportolónak ellenben fontos tétel. Amatőr szinten a sok okoskodás megöli az edzés örömet jelentő, kikapcsoló funkcióját. Szerintem.

Így edzéseim:

A. nap: Nyomás és TGU variációk + Húzódzkodás
B. nap: Bónusz-nap: Súlyzós edzés vagy amit akarok...
C. nap: Nyomás és TGU variációk + Húzódzkodás

illetve

D. nap: Kártyatépés és Gripper (GTG jelleg)
E. nap: Úszás, melegvíz, szauna hétvégén

A-B-C napokon:
5-10 perc Erőállóképességi blokk
1-2 gyakorlat Fogáserősségre

A Bónusz-napokok dominálnak az olimpiai rúddal történő gyakorlatok, de bármi lehet, amihez kedvem van: valamilyen teszt, kerékpározás, csöndes olvasgatás a sarokban, pasziánsz, stb.

Na, akkor ez most így lesz, amíg megint nem változtatok. Bár már inkább csak finomítgatok. Lehet tökéletes vagyok? :)

Akkor holnap mit is fogok csinálni? Ja, viszek egy könyvet a terembe olvasni...

Nincsenek megjegyzések: