péntek, május 29, 2009

FMS visszamérés Gabival


Délelőtt Bettivel Gabinál voltunk a Corpusban (vittük Bazsit is, mert nagyon köhögős lett, így ma az ovi - nagy bánatára :) - kimaradt).

A februári FMS-t mértük vissza:
Mostani pontszámom 15, a februári 13 volt: mindenben történt előrelépés, ez kettő gyakorlatban pontjavulást is jelentett.

A fekvenyomásosban maradt a 3pont, a többinél pedig vagy kismértékű javulás van ("madzagátlépés", vállmobilitási távolság csökkenése mindkét oldalon, egyoldali lábemelés és kézemelés, hanyattfekve lábemelés), vagy 1-1 teljes pontnyi fejlődés: a guggolás és a kitörés gyakorlatokban végre elértem a 2-est! Lehet guggolni! (Persze csak ésszel)

Ez nagyon nagy szó, hiszen februárban még képtelen voltam leguggolni és a kitörés is nagyon-nagyon izgő-mozgó volt. Mindez a bal térd majd egy évvel ezelőtti sérülésére vezethető vissza.
(Amit a helyi sebész illetve a reumetológus szakorvos - Szoboszló a "reumások Mekkája" :) - elintézett azzal, hogy, úgyis erősek az izmok tapadásai, nem baj, ha el van szakadva egy-két térdszalag, ilyen korban úgysem lesz már élsportoló. Jó, persze nem akarok én az lenni, de azért még 37 évesen illő lenne, ha le tudnék guggolni... Csak úgy, simán, súly nélkül. Végül is járni, futni tudok, minek még mást is?! Mármint szerintük...

Gabi szerint a swingek hatása látszik meg. Mindenesetre ezek után a guggolás clean pozícióban tartott golyóval illetve golyókkal edzéseim részévé válik.

Mutatott egy jó csigás gépen végezhető rávezető gyakorlatot is, ami végül is negatív guggolás: a kötelet fogva kell belehúznom magam a guggolásba. Tök jó kis gyakorlat.

Megmutatta még a Thruster-is, bár nem biztos, hogy így kell leírni. Lényege, hogy egy vagy két golyóval guggolásba le, majd onnan fel és közben a golyót fej fölé kell nyomni. Ezt is beépítem.

Más.
Megkérdeztem a VO2MAx továbbfejlesztésről Gabi véleményét: maradjak a @16-nál és építsem fel 9 ismétléssel ismét a 70-80 kört. Aztán lehet felmérni @24-re.
De addig is többet vegyem elő a @24-et snatchre, mert az izomtömegem alapján simán lehet vele dolgozni.

Szerinte egyébként az 5-10 perces teszteknél kifizetődőbb egy egyenletes, aránylag lassú tempót tartani, mint intervallumokban felpörgetni, majd pihi. Ezt is kipróbálom.

Bettit is hasonlóan ellátta egy rakás okossággal, úgyhogy most elvagyunk egy darabig. Nyár végén ismét megyünk felmérni. (Remélhetőleg akkor már előre kell köszönni neki...)

Nincsenek megjegyzések: