hétfő, május 25, 2009

Pihenőnap


Ismét egy munkás nap vége, amely edzésügyileg totál pihenőnap is egyben.

Edzésmódszeremet tegnap kissé átszabtam, pontosítottam. Testépítőként azt tartottuk, hogy ha megírod az edzéstervedet, akkor máris készítheted az újat.
Ez ma bebizonyosodott, mert a Tabata-módszerrel kapcsolatban ismét érdekes dolgot olvastam FőRKC blogjában: Vo2Max VS. Tabata. Nyilván nem lehet lándzsát törni egyik mellett sem, talán az elérendő cél mutathatja az éppen követendő utat.

Saját tapasztalataim alapján:

A múltkori Tabata-swing nagyon jól esett.

A rendszeresen végzett 70-80 körös VO2Max-nál
  • időben soknak tűnik a 35-40 percnyi munka, miközben egy Tabata csak 4 perc!
  • a tenyér-szaggató hatás erősen fennáll, bár figyelemmel és fegyelemmel ez jól kordában tartható, de akkor is vannak kisebb sérülések, de éppen a figyelem miatt nagyobb intenzitás nehezen kivitelezhető.
  • csak sok a 300/váll körüli snatch, még ha az @16 esetleg @24 is a súly. Bár erre sem lehet panaszom, mert igazán nem volt sosem másnap erős izomlázam, esetleg fájdalom, húzódás, stb. De nem mindegy, hogy 120-130 swing (esetleg kétszer) és padló, vagy 640 snatch és kellemes fáradság.

    Így vagy protokolt váltok (36/36) vagy súlyt (@24-re térek át), esetleg kissé háttérbe szorítom a VO2Max-ot, nagyobb teret engedve a Tabata-swingnek.

    Mindenesetre Gabival konzultálok ez ügyben, hiszen én csak egyszerű mezei poloskaként kissé magasabb szintre szeretném juttatni az erőállóképességemet, nem célom semmilyen sportversenyen babérokat aratni. Sem monoton gyakorlatokkal hosszútávon kárt okozni magamnak.
    Meg nem is látok annyira az ezzel kapcsolatos elméletbe, csak néhány hónapos saját tapasztalatom van.
  • Nincsenek megjegyzések: