szombat, szeptember 01, 2012

Favágás

Még tegnap rendeltem 2 erdei köbméter fát. Az egyik bükk, a másik fenyő (nem kazánba kell). Ma pedig felvágtam, beraktam. Szinte az egészet az egykezes fejszémmel toltam le, mert a nagyobb kuglik mind félbe voltak már vágva. Ez jól is jött, ugyanis a száraz fa sokkal nehezebben hasad, mint a nedves. Mindössze 3 nagyobb, görcsös kugli volt közte, amihez már be kellett izzítani a nagy fejszét.

Mert bizony ez nagyon száraz fa volt, kb. 10-15%-os víztartalommal. Így - szerény személyem számítása szerint, amihez összeszedtem minden tudásomat - kb. 3300ft-ra jött ki a tömény fa mázsája, míg a jelenleg Szoboszlón kapható akác (kb. 40%-os víztartalommal, természetesen mázsára mérve és nem köbméterre, mert ugye a tüzépeseknek is meg kell élnie valamiből...) 2900ft-os árával számolva, kb. 4800ft-ra jönne ki 1 mázsa tömény akác.
Vagyis szerencsénk volt ezzel a csontszáraz, több mint kétéves vágással. Ez talán még a tavaszi akácot is üti. Mellesleg az akác a tüzépeseknek piszok jó üzlet, mert nedvesen is jól ég, csak a keletkezett égéshő jó része a víz párologtatására megy el. A bükk, a tölgy ellenben nedvesen nem szeret égni.

Összesen 9 óra meló volt. Jól elfáradtam.

A reggeli állapot. Még a raklapokat is megkaptuk:


Ebéd után, teli hassal nem olyan jó fejszézni. Hátul a kedvenc gumim:


12 ilyen kupac fa lett összesen:


Jöhet Sisvai tele:


Volt fa, nincs fa.


Holnap vasárnap, remélem uszoda.

2 megjegyzés:

Zsolti írta...

Surdilovics! :D

Névtelen írta...

Ja, bizony a szél is forrón fújt!