csütörtök, augusztus 23, 2012

Fegyenc 1.

Ez a nap is eljött.

Ez nem jöhetett volna létre, ha nincs jó pár edző- és blogtársam, aki nagyon komolyan veszi a fegyencedzést. Tőlük kaptam kedvet és késztetést. Természetesen azért én maradok elkötelezett golyósnak, de mindenképp jó lesz változatosságnak.

Megvettem mindkét könyvet. A tartalmát jórészt már ismertem (a könyvesboltokban sokszor belelapoztam illetve a blogokban olvastam róla), de más az, ha magyarul egy saját példány itt van az embergyerekinek a kezében.

Egyetértek vele, hogy a saját testsúlyos edzésnek van létjogosultsága az edzésprogramban. Nem akarok fegyenchívő lenni, egyelőre csak azokat a gyakorlatokat végzem, amihez kedvem van és azokat is csak akkor, amikor kedvem van. :-)

Így ma:

  • Fekvőtámasz(5): 3x15
  • Húzódzkodás(2): 3x15
  • Függeszkedés(3): 3x1 perc, mindkét oldalra

    A fekvőtámasz régi ismerős, most láttam, hogy mindössze 2x20 a haladó szint az 5. lépésnél.

    A húzódzkodásban a 6. lépést is lehetne gyűrni, de tudom, hogy az invertált evezésben szinte lehetetlennek tűnik számomra az előírt 3x30 ismétlés. Úgyhogy ezzel szórakoztatom magam (a húzódzkodóra függesztett két gyűrűn végzem). Maga a húzódzkodás amúgy is szerves része az edzéseimnek. (Pl. tegnap összesen 90 ismétlés pörgött le, vagy a létrákban a golyós húzódzkodások. Stb.)

    A függeszkedés is régóta műsoron van, ma el is értem a 3. lépésben a haladó szintet. Még vagy kétszer végigjátszom, és mehet a 4. lépés, az egykezes lógás.

    Nagyon hajlok rá, hogy Bazsit be fogom vezetni ebbe, mert nagyon jónak találom erre a célra.

    Holnap péntek.
  • 6 megjegyzés:

    Zsolti írta...

    Szia Sanyi!

    Ne már :) Örülök, jók a kevert edzések szerintem. Úgy gondolom, igazad van, hogy flexibilisen kezeled a dolgot. Nagyon gyorsan fogsz fejlődni szerintem.

    Guggolni is fogsz? Azt sosem látom nálad. Egészségügyi okokból? Régebben ritkán, de guggoltál teremben, de a sérülésed óta azt hiszem nem.

    Hajrá, csak keményen! Ez az invertált gyűrűn totál brutál lehet.

    Üdv,

    - Zsolti

    Névtelen írta...

    Hali!

    Az invertált valóban jó móka, 100kg felett a fegyencedzés lépései máshogy esnek, mint 60-70kg-os testsúllyal. De ezt te is tudod.

    Sajnos a bal térdem nagyon nem az igazi (a szalagok részlegesen el vannak szakadva benne, de orvosi javaslatra nem műttettem meg, hiszen a napi életben és a jelenlegi edzéseimben nem zavar) illetve a jobb lábszáramon a visszérbetegég jelei mutatkoznak (egy tavaly nyár eleji súlyos betegség minimális combizom sérülésből adódóan, amely a napi 8-10 órás ülőmunkával és a genetikai hajlammal együtt eredményezte - azóta is szinte mindig gumiharisnyát hordok a jobb lábamon), ezért a direkt guggolásokkal és a nagy súlyú felhúzásokkal felhagytam.

    Jó lenne még vagy 50 évig élni, ehhez nem kell nekem 2 mázsákkal guggolni és még többel felhúzni. Pedig szerettem ezt a két gyakorlatot, voltak évek, hogy csak a három erőemelő gyakorlatot végeztem néhány kiegészítővel. De bizonyos dolgokat a helyén kell kezelni. Ezért is jött jól számomra a kettlebell rendszere.

    Jelenleg a swingek, a kerékforgatás, a panel-farmer (bár mostanság kertben edzek, ott hagyományos farmer van) és az uszonyos úszás szolgál az alsó végtagok karbantartására. Asszem elég jó alternatíva.

    Egyébként a fegyencben lévő guggolásokat is el fogom kezdeni néhány másik gyakorlattal egyben.

    Zsolti írta...

    Kedves Sanyi,

    nem akartam tapintatlan lenni, csak feltűnt. Igen, azt látom, hogy megmozdulnak a lábak is rendszeresen. Magam is hosszútávra tervezek, ezért örülök, hogy ráakadtam a gimnasztikára. Azt látod, hogy én sem vagyok fegyenchívő, globálisan nézem a dolgot, felcsippentve mindenhonnan a használható elemeket. Ahogy öregszem, egyre inkább a gimnasztika és jóga felé kellene tolni a terhelést. Majd meglátjuk. Az Orczy-kertben szoktam látni egy 70 éves örget, aki leszáll a bringájáról, bemelegít, guggolgat, lábemel magas ismétlésszámmal, csinál 3x100 (!) fekvőtámaszt és eltolja a bringát. Olyan szép!

    Fura, de sokkal jobban vágytam az egylábas guggolásra, mint egy 200-as back squat-ra.

    Az egyre nehezebb fekvőkkel, kézenfekvőkkel miket fogsz kinyomni, belegondoltál... :) Jól támogatják egymást ezek a mozgásformák. Esetleges bonyodalom, hogy egyazon edzésen belül a két modalitás (gimnasztika, bell stb.) előfárasztásként vagy levezetésként szerepeljen-e. Izgalmas, szép utazás elején állsz!

    Üdvözöl,

    - Zsolti

    Zsolti írta...

    Ja, még valami: a kezedbe nem szívesen adnék könyvet, pálne kettőt. Még a végén eltéped! :)

    MáT írta...

    Pont ezt akartam írni én is Sanyi, hogy azért 100kg felett a fegyenc azért teljesen más...
    Nem véletlenül megy nekem is jól a húzódzkodás, meg pistol is akár 40-50kg plusszal is. 72-73kg-val egy csöppet könnyebb a dolog egy kicsit. Viszont a nyomásokban tömeg nélkül gyík vagyok.

    A másik dolog, amiben meg Zsolti hozzászólását koppintanám, hogy egy kicsit drága dolog ám ilyen könyveket venni tépkedni ;-) Maradj inkább a prosztata újságoknál ;-)

    A fegyenchez meg hajrá!

    Névtelen írta...

    Köszi a biztatást mindkettőtöktől!

    Mint írtam, a golyózás marad alapnak, de valóban vannak távlatok a fegyencben nagy testsúly esetén, ami vissza fog hatni például a golyós nyomásokra is.

    Egyelőre mindenképp szétválasztom a kettőt, azaz külön lesznek a fegyences napok. Aztán majd meglátom.

    A könyvekre meg vigyázok, hiszen vannak benne képek is, nemcsak betűk. A képeket meg szeretem.