kedd, szeptember 23, 2008

Kettlebell 3

Ma láttunk először sorstársat: amikor megérkeztünk, Gabi egy lánnyal gyakorolt, úgyhogy a bemelegítést önállóan végeztük. Lassan a teljes mozgásanyagra emlékszünk. (Persze egyedül még nem biztos, hogy menne, de Bettivel közösen már elég jól össze tudjuk rakni)

Ismét a swing mozdulatának elmélyítése volt soron, rögtön 5x20 swinggel kezdtem. Az új technika ma az egykezes swing során az átvétel egyik kézből a másikba a mozgás tetején: egy pillantra el kell engedni a golyót, ekkor a másik kézzel felülről kell ráfogni. Tehát nem úgy, mint a múltkor, amikor is csak mellé fogtunk. Ez az igazi kézcsere, hiszen most már középre kell fogni.

Gabi mutatott még egy-két trükkös mozdulatot itt a kézcserénél: egyikkel elengedve, a másikkal meg kell érinteni ( akár kétszer is váltott kézzel ), de ezt már így otthon ülve leírni sem tudom, szóval bonyolult mozgáslánc. Mindegy, a lényeg az egyik kézből való átvétel a másikba a golyó pillantnyi szabad esése (igazából ekkor áll a levegőben) mellett. Ez jól is ment.

Bettinek ma a lendületes swingek helyett izometrikus feszítés volt soron, illetve egyéb feszített állapotok, elkerülve a lendítések miatti túlzott derék igénybevételt.

A swingek után cipelés jött: felhúzásszerűen felvéve a golyót egyik kézzel, majd a vállat hátrafeszítve, mintegy rá kell ültetni a vállat a hátizomra. A könyök rendkívül feszes tartása mellett a törzs is egyenes kell hogy maradjon. Na ebben a helyzetben kell gyalogolni. Gabi szerint, ha letakarjuk a testet, és csak a váll látszik, akkor úgy kell látszania, mintha nem lenne semmi sem a kezünkben. Nagyon feszíti az ellentétes ferde hasizmokat illetve a négyszögű ágyékizmot. Két-két kört mentem vele hol bal, hol jobb kézben tartva a golyót. Elég kemény volt a vége felé.

Az óra végi edzés: 1/2 perc swing (kb 20db) + 1/2 perc körzés + 1/2 perc pihenő. Ezt 5x ismételve. (a körzések térd - derék - fej - derék - térd) Keményen végigcsináltam: elég volt!

Betti ezalatt sétálgatott a golyóval, illetve körzött, izometrikusan swingelt, szóval lefoglalta magát Gabi instrukciói alapján.

Nincsenek megjegyzések: