kedd, szeptember 30, 2008

Kettlebell 5

Ma kissé hamarabb érkeztünk, ezért teljesen egyedül melegítettünk be. Elég jól megy már. 

Ma új barátot mutatott Gabi: egy piros 32kg-os golyszlit. A kezdeti kisebb (16kg, 24kg) golyókkal való swingek után ezzel a nagy testvérrel swingeltem. Kétkezes, váltott egykezes, egykezes volt műsoron. Elég jól ment szerintem, azért is, mert nagyon figyeltem közben: csak nagy súly. Mondta is Gabi, hogy ezt még tisztelem...

A swingek után (ami a felpörgetést szolgálja) jöhetett egy kis farmer ezzel az új baráttal. Majd a 16kg-os fej feletti tartásban és a 32-es farmerben. Ez már elég komoly meló volt, természetesen mindkét oldalra. "Csak hogy érezzem a törődést..."

Természetesen a körzések sem maradtak el: derék körüliek és nyolcasok térd körül. Ez utóbbinál egyszer ki is ejtettem a 32-est, de ez bele fér. (Szerencsére nem a lábamra...)

A mai technika a kitörés hátra volt. Arra kell figyelni, hogy mindkét láb kb. 90°-os szöget zárjon be (comb és a lábszár), a lábfejek egyenesen előre nézzenek, és az elől lévő lábon legyen a testsúly, a hátsó inkább csak stabilizál. Először még teljesen letérdeltünk a hátsóval, majd később már csak éppen érintettük a talajt a térddel.

További nehezítésként abba kézbe, amelyik hátra lép, golyó kerül, amit a hátralépés során a térd alatt át kell adni a másik kézbe, majd ekkor lépünk vissza alapállásba. Ekkor már ezzel a lábbal kell hátralépni, hiszen a golyó ebben van. A combközelítőkkel rá kell feszíteni a hátralépés során, mert ekkor kissé stabilabbá válik a gyakorlat.

Az óra végi edzés elég komoly swing volt: 10x32 kg, 20x24kg, 30x16kg, ezt a kört háromszor ismételve. A gyakorlatok között csak annyi pihenő volt, amíg Betti megcsinált a 8-as golyóval 10 swinget. Azaz, szinte semmi pihenő. A végére keményen elfáradtam, a 16-osból nem is ment a második és a harmadik körben csak 25 illetve 20. (A mozgás is eléggé szétesett ekkorra) Szóval jó volt utána letenni a súlyt.

A nyújtás részben Gabi mutatott egy újat: fellépős során amelyik láb hátul van, azzal a kézzel fej mögött lehet közben nyújtani a vállat illetve a törzset.

A golyóink valószínű jövő héten érkeznek (8kg + 16kg + 24kg + 200-as marokerősítő).

Sajnos csütörtökön nem lesz óra, mert instruktori összeröffenés lesz a hétvégén Budapesten, és Gabi már csütörtökön reggel felmegy. Kár, de lehet addig gyakorolni ezeket az újakat (meg a régieket) a teremben - igaz még csak kézisúlyzóval, de ami késik nem múlik...

1 megjegyzés:

Gabi írta...

Bepótoljuk mindenképpen!

A kitörést is gyakorolhatod amúgy a teremben is, kézisúllyal, pl. olyan módosítással, hogy nem kell átadogatni, mert az elég nehézkes lenne, hanem csak fogod egyik kézben, ráadásul "farmer-stílusban", és megcsinálod előbb arra az oldalra az összes ismétlést, majd utána veszed át a másik oldalra.
Ennek is megvan a maga bája, majd meglátod :)