kedd, július 14, 2009

Pihenőnap (Uszoda)


Ma golyók, súlyok szempontjából pihenőnap. Amúgy Bazsi úszni tanul - pontosabban elindult az úton - és mivel nem célszerű a foglakozás alatt jelen lenni, addig én a tanmedence melletti uszodában úsztam.
A foglalkozást egyébként a nővérem tartja már vagy 20 éve. Rajta kívül még 4 rendszeres oktató van. Az egyik óvoda és az egyik iskola (itt tanít a nővérke) programjában benne is van az úszástanulás. Már ez is valami.

Az úszással meg kell hogy barátkozzak, mert a gyógytornász szerint kell valami ízületkímélő és regeneráló, hosszantartó más sport, a súlyzókon, golyókon kívül. Így az úszásra esett a választásom. Bár kerékpározni is szeretek, igaz most adtuk el a tandemünket, amit egy pesti szakember méretre készített. (BringAnti)

Ma 10 hossz gyors-hát kombináció volt. Bizony nagyon régen úsztam ezekben a nemekben, túlnyomórészt a mellet kedvelem (Betti és csirke és úszásnem) így nagyon nehezen ment.
A mozgás egyáltalán nem automatikus, nagyon kell figyelni a levegőre, a lábra, a kézre, ezért igencsak elfáradtam. De a gyakorlás biztos eredményre vezet itt is.

Aztán gyógytorna, ahol ma szemléltető eszköz lettem: a gyógytornász két tanulót hozott magával, akik tapogattak, nézték az izmok működését, a kissé kötött csípőn szörnyülködtek, hallgatták a bal térd egy-egy kattanását, szóval tanultak.
Én meg duplán kaptam a szokott mennyiség helyett, csak úgy csorgott rólam a víz. A végére be is görcsölt a bal lábhajlítóm...

Délután a nagy melegben strand. Bazsi nagyon kedveli a hullámmedencét, ahol nem a standokon általános hullámok vannak, hanem szoboszlói kuriózumként bizony hatalmas lapátok keltik azokat. Óránként van 5-6 perc.
3 úszómester is figyeli ilyenkor a népet, mert különösen az első 6-8 méteren kemény ám! (Persze ez a HVCS-k helye, ott voltam én is hajdanán...)
Hetente húznak ki 2-3 emberkét, aki segítséget kér, vagy már azt sem. Ide mindig a legerősebb, legjobb, leggyorsabb úszómestereket rakják (aki nem medenceőrök, mert az alacsonyabb kaszt), ezért utoljára vagy 50 éve fulladt meg utoljára itt valaki. Akkor még majdnem 3 méter mély volt a vége és gyógyvíz, azaz nem lehetett lelátni az aljára.

A gépezet már van vagy 40 éves, igazi átkosbeli nagy monstrum, nem a mostanság divatos vellneszecske-hullámocska-gépecske! A hangja olyan, mint egy nagy tüdő.

Estére kellemsen elfáradt mindenki. Nyaralunk. Az utca végibe, mint azt már valahol írtam.

Nincsenek megjegyzések: