hétfő, február 09, 2009

Kettlebell-25


Ma kettlebell óra Gabival a szokott helyen, azaz a Corpusban. Nagyon sokan voltak, sőt az óra közben még érkezett két sportolói csoport is, úgyhogy volt nézőközönség.

A fő program Bettinek és nekem is az alapmozdulatok bemutatása volt, illetve, ha kellett, akkor azok javítása.
    Swing (kétkezes, egykezes): OK!

    Clean: OK! Erre külön nem tértünk ki, de mivel a
    nyomásokhoz fel kellett venni, külön nem kaptam fejmosást az esetleges rossz mozdulatért

    MP: OK!

    Snatch: A lehozatal rossz volt - Javítva!
    A felvitel jó, a pillanatig való megtartás jó, de a lehozataloknál majdnem nyújtott karral dobtam ki a súlyt, ami hosszútávon vállízület gyilkos lehet. Ezért a felvitellel megegyező pályán kell lehozni is, viszonylag közel a testhez. Nem szabad a vállnak kijönnie a tokból!
    Gabi a függöny előtt való gyakorlást javasolta - ezt meg is tudom tenni, hiszen a teremben van egy elfüggönyözött rész (Remélem nem lesz mögötte senki...) - illetve a magasra húzás és a snatch váltogatását.
    10-esével lehet végezni, szigorúan gyakorlás jelleggel, azaz nem erőállóképességi munkába rakva. Cél a mozgásminta helyes berögzítése. Öszintén megmondva, bizony én a felvitelre figyeltem nagyon, a lehozatal csak úgy volt. Ez mostantól megváltozik. (egyébként így könnyebb is a végrehajtás, ráadásul biztonságosabb)
Ismét átvettük a társsal való nyújtásomat, mert azt teljesen elfelejtettük a múlt hétfő óta.

A vállbeli asszimetria egyik oka lehet a felhúzásbeli technikám: SOHA nem váltok fogást. A jobb kéznél a tenyér kifelé néz, a bal befelé. Ezért a bal és a jobb fogás erőssége között nagy eltérés van (25%), illetve a váll mobilitásban is asszimetriát generál!
Ráadásul mindez nagy súllyal (200kg és több), sok sorozaton keresztül.
A különbség nagyon szembetűnő egykezes evezésnél (jobbal simán végigviszem a 6 ismétlést, míg ballal maximum 2 megy egyhuzamban, aztán le kell tenni, fogást igazítani) illetve a vasárnapi egykezes felhúzásnál is előjött: 80kg jobbal 10mp tartva, míg ballal éppen csak meg tudtam emelni, de már tartani nem)
Ezen változtani fogok, visszaveszem a felhúzó súlyt a gyakorlás során és váltogatom a fogást!

Az asszimetria másik oka a sok-sok nagy súlyú fekvenyomás okozta kissé előregörbedt vállak. A túlfejlett mellizmok illetve azok kötöttsége szintén rossz irányba befolyásolta a tartásom. Testépítő betegség... De ebből ki kell gyógyulni! (Nem is nyomok már annyiszor és akkora súllyal, mint régen, egyszerűen nem érdekel már ez a rész)

Gabi megmutatta az taktikai húzódzkodást, azaz a szegycsont környékére kell húzni a rudat. Eddig én a "testépítőset" végeztem, azaz áll alá. Majd beiktatom ezeket is, úgyis szeretek húzódzkodni. (A teremben érdekes lesz, hiszen a húzódzkodó egy keresztcsigára van szerelve, azaz nem igen tudok feljebb menni benne, de a játszótéren frankó nagy kopasz állvány van)

Bár most délután - arany élet, ráérek mindenre - a YouTube-on a "Beast Challenge"-re rákeresve, bizony mindenki épp az áll alá húzódzkodott a @48-cal, illetve az MP-k is igen csak oldalra dőlök típusú nyomások voltak. Az egylábas guggolások az igen, azt nem lehet elkenni...

A sok javítandó dolgot ellensúlyozandó itt egy kártya háromfelé tépve (dobozostól volt, csak az már lejött róla, de a borító még rajta van. Nem téptem teljesen szét, így jobban néz ki) motoros fogással volt indítva is:

Nincsenek megjegyzések: