vasárnap, november 25, 2012

Könnyű: Uszoda extrával

Tegnap ismét naaaagy udvari levéltelenítés fennforgása volt, egy fél délutánba került, amíg összeszedtem minden levelet. Szépek ezek a fák, de főleg nyáron...

Ma uszodai kirándulás egy kis extrával. Késő délelőtt jutottam ki az uszodába, ahol bemerészkedtem a konditerembe is:
  • MP állva rúddal: 1x90kg, 3x5x70kg
  • Szumó elemelés rúddal: 5x60kg, 5x100kg, 5x140kg, 5x160kg, 5x180kg
  • 1 kör szauna
  • 60' úszás: gyors és hát váltakozva, a végén 4 hossz mell, folyamatos úszás
  • 2 kör szauna: közben tenyérdörzsike
Az állva nyomásban néztem egy maximumot. A 90kg kis erőlködéssel megvolt, feljebb már nem mentem, mert biztos besült volna. Ezzel elégedett lehetek, mert bő éve nem nyomtam rúddal állva (akkor sem maximumra, hanem 5-10 ismétlésszám körül) és azért csak más a mozdulat, mint a golyós nyomás esetén.
Ez megerősített abban, hogy rúddal nyomni nagyobb súllyal lehet, mint golyókkal, ugyanis totál szűzen (azaz semmi gyakorlás nélkül) tudok most annyit rúddal, mint a golyós maximum nyomásom (bár ezt is letesztelem következőleg, mert bepróbálom a dupla @44-et, de szerintem menni fog). Vagyis felvéve a repertoárba a rudas állva nyomást, simán elérhetem a 100kg-os maxot, miközben golyókkal tudom a 2x@44-et.
Az meg szinte természetes - Pavel is írja a legújabb könyvében - hogy egy karral nagyobb golyót lehet kinyomni, mint a dupla golyós nyomás fele. Ez megint reális, mert mindkét karral külön-külön tudom a @48-at, miközben a dupla @48-as nyomás csak mint távoli cél lebeg...

Az elemelésben fellépkedtem 180kg-ig biztonsági 5 ismétlésekkel, párhuzamos fogással, azaz nem fogtam ellentétesen. Utoljára ez év januárjában volt elemelés, azóta nem végeztem. Ez is rendszeres lesz, minden esetben szumó stílusban, ahogy a golyókkal is szoktam.

Az uszodai terem nagyon csöndes, végig egyedül voltam, de az uszoda részben is jó ha voltunk összesen húszan, de a vendégek bő kétharmada a gyógyvízben ücsörgött.

Így néz ki az uszodai edzőterem. Magyar gyártmányú Atlas berendezéssel: kb. 460 kg-nyi tárcsa, három szabvány 20kg-os rúd, kézisúlyzók 30 kg-ig és néhány alap gép. Bár ma csak egy rudat használtam, némi súlyt  és az állványt:



No meg az én teszkó-fila táskám :-)

A termi rész után jöhetett a szokásos uszodai móka.

Holnap hétfő és pihinap.

6 megjegyzés:

Zsolti írta...

Szia Sanyi,

örülök, hogy bővíted ismét a repertoárt! Garatulálok a deadlifthez, és hogy annak ellenére, hogy nem gyakorlod, így is 200 fölött húzol. Igaz, van ballisztika és traktorkerék.

Üdvözöl,

- Zsolti

Sanyi, az okoskodó gyerek írta...

Hali!

Köszi! Bár a testsúlyomhoz képest (105 kg) ezek nem nagy számok, de egyrészt kit érdekel, másrészt valóban: a nagysúlyú (2x@32)-es swingek, a Panel-Farmer és a jelenleg (késő ősz - tél - kora tavasz) szüneteltetett kerékforgatás csak fenntart valami alaperőt. Egyébként a kerékfordítás alaphelyzete totál megegyezik a szumó elemelés kiinduló helyzetével, sőt még mélyebbről is indul.
Persze nem szabad elfelejteni a nagy golyós dupla clean-eket sem, de az már egy összetettebb mozdulat.

Nem írtam, de minden emelés fogást elenged és újrafog metódussal volt, tehát semmi pattintás és lendület.

Olvastam a könyököd állapotát. Még most sem próbáltad a Diclac 150 ID retard tablettát + Diphrofost párost? Nekem annak idején totál rendbe rakta és nem szenvedtem vele hónapokig! Nem értem, miért húzod a dolgot.

Zsolti írta...

Szia Sanyi,

van némi javulás, pl. a konyhai tevékenységeket már tudom végezni (vágás stb.) és fogni is tudok. Ha a 2 középső ujjammal nyomást fejtek ki, illetve csippentek, akkor érzem. Ennél sokkal rosszabb volt. Kérdeztem a dokit a Diclacról, azt mondta, ez a cucc jobb. Ez 10 nap, addig várok, de már nagyon türelmetlen vagyok. Ez Zaldiar névre hallgat. Fontolgatom, hogy ha utána is panaszos, akkor teszek egy próbát a recepteddel, bízom a véleményedben! Most, hogy nem bútorozok, mindegy, hogy szédülök tőle. Húzza a nyavalya! :)Azért már izgat, hogy mi lehet ez...

Valóban, a súlyodhoz ez nem olyan sok, és volt már több is. Főleg, hogy a magasságodhoz ez a 105 kiló viszonylag zsírmentes. Nálam ez még azt jelenti, hogy dagi vagyok. :)De attól még nagyonis jó ez az eredmény, különösen, hogy nem gyakorlod.

A tervem már kész, csak én is az legyek!

Üdvözöl,

- Zsolti

Sanyi, az okoskodó gyerek írta...

Hali!

A Zaldiar-ra a neten rákeresve CSAK fájdalomcsillapító (két komponensből). A Diclac pedig nagyon erősen gyulladáscsökkentő hatású is: diclofenac hatóanyagú. Szédülést én annó sosem tapasztaltam tőle. Nem is biztos, hogy attól szédültél (vérnyomás gondok, túlerőltetés, alacsony vércukor szint, stb.)

Egyik ismerősömtől tudom, hogy az orvosok nem létfontosságú esetben bizony azt írják fel, amit a gyógyszergyártó cégek megfelelő támogatással (kp, ipad, üdülés, stb.) „előírnak számukra...” Sajnos.

Persze ezek csak saját tapasztalatok, hiszen nem vagyok orvos. Nekem mindenesetre bejött, márpedig Nálad valamilyen elhúzódó gyulladás állhat fenn, amit egy fájdalomcsillapító sosem fog megszüntetni - pláne egy alkar esetén, amit a mindennapi életben is állandóan használni kell.

A használt súlyra visszatérve pedig: sajnos nem vagyok egy erőemelő alkat, sosem voltam nagy nyomó, guggoló, felhúzó, inkább az erőállóképességi meló jön be számomra, de a testméretemből adódóan a crossfit felejtős :-)
Valszeg genetikailag vagyok így összerakva, amit a sok-sok év gyúrás csak meg is erősített.
(Nemhiába ment annó-annó a birkózás és a cselgáncs viszonylag jól)

Zsolti írta...

Sanyi,

azt hiszem, nem kell szégyenkezned. Ez a hobbid. Ennek ellenére, érdemes az általad nyújtott és magabiztosan fenntartott teljesítményt összehasonlítani bizonyos külhoni "sztárok" teljesítményével, akik bizony hivatásosan gyakorolják ezt. Bár tudom, nem kenyered az összehasonlítás. Különösen a ballisztika területéről mondhatom, nincsenek ilyen eredményik. Ha szabad javasolnom, nyilvánítsunk védett állattá! :)

Igen, a magasság nem előnyös. Birkózás, cselgáncs... Kérem szépen, mik derülnek itt ki...

Nekem is régi álom a 100-as mellrőlnyomás. Magam is a gyengeségeken dolgozom.

Hajrá,

- Zsolti

Sanyi, az okoskodó gyerek írta...

Így van. Ez hobbi, mint ahogy Nálad is: addig jó, amíg örömet okoz.