vasárnap, április 07, 2019

Túra: Grafinsitz (egyedül)

A blog szerint napra pontosan egy évvel ezelőtt túráztam fel egy ismerőssel erre a közeli kilátópontra. Rá egy héttel később pedig Bettivel és Bazsival.

Ma folytattam ezt a - most már hagyománnyá váló - sorozatot, de egyedül. A nap sütött ugyan, de elég hűvös volt. Az út oda-vissza kb. 6 km, 600 méteres szintkülönbséggel: 870 méterről 1460 méterre emelkedik, no meg aztán vissza. Másfél óra kellett hogy felérjek (kétszer hosszabb időre megálltam fotózni, no meg jó párszor levegőt venni), lefelé 70 perc volt az út.
Hófoltok végig voltak az ösvény mellett, szerencsére a turistaúton már csak néhányszor 8-10 méteres szakaszon volt hó. No meg az is igaz, hogy a cél előtt a tavaly felfedezett meredek gerincútra váltottam, azt szépen érte a nap, ott nem volt hó. De ha maradtam volna az eredeti úton, akkor ott már bizony keményen hóban kellett volna menni. Ez jól látszódott a gerincútról.
Néhány túrázóval találkoztam, köztük egy legalább 65 éves házaspárral, velük közvetlen a Grafinsitz alatt futottam össze. Én akkor indultam lefelé, ők meg szép komótosan taposták a havat felfelé. A kijelölt ösvényen jöttek, ami a hó miatt kimondottan kellemetlen haladást biztosít. Azért nem semmi ilyen idős emberek esetén ez a túra. Engem is piszkosul meglihegtetett jó néhány meredek kaptató.
Fent erősen fújt a szél, szűk 10 percig maradtam. Vittem látcsövet, Bazsiék épp a ház udvarán voltak, frankón láttam őket :-)

Néhány kép és videó.

Lassan 1500 méter felett is megkezdődik az olvadás, egyre rohanósabbak a patakok. Ez most közvetlenül az egyik nagyobb vízesés aljáról készült, egy kis rejtett ösvényen lehet oda eljutni:

Itt már a falu felett járok 150 méterrel, a kép közepén pirossal bekarikáztam a házunkat. A kép bal oldalán (kékkel karikázva) a zöld tetejű, sárga ház a falu legrégebbi épülete, több mint 500 éves. Jelenleg sok-sok szír menekült család lakja. Éééésssssss érdekes módon semmi baj nincs velük, ugyanúgy élnek, mint bárki más. Mo-on meg folyik az agymosás.

A grófné széke:

1500 méter felett bőven hó van, a középső és a felső állomások között még tart a síszezon.

Szelfi :-)

Csendélet:

Ma ez volt az edzés. Holnap hétfő.

Nincsenek megjegyzések: